PORUKA MASA I LE DRIJANA

Njemačka i Francuska: Krajnje je vrijeme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine

Mas i Le Drijan su naveli da je "ohrabrujuće vidjeti koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sada preko granica sarađivali u borbi protiv koronavirusa"
1159 pregleda 1 komentar(a)
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP
Njemački šef diplomatije, Hajko Mas, Foto: AP

Ministri spoljnih poslova Njemačke i Francuske, Hajko Mas i Žan-Iv Le Drijan izjavili su da je krajnje vrijeme za obnovu dijaloga Beograda i Prištine čiji je cilj postizanje održivog, sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma koji reguliše sva otvorena pitanja i doprinosi regionalnoj stabilnosti.

U zajedničkom tekstu koji je istog dana objavljen u beogradskom Blicu, kosovskom listu Koha ditore i portalu KoSSev, Mas i Le Drijan su naveli da su Njemačka i Francuska spremne da pruže snažnu političku, diplomatsku i ekonomsku podršku specijalnom predstavniku za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i njegovom timu.

"U saradnji sa Srbijom i Kosovom, odlučni smo da uklonimo sve preostale prepreke. Neriješena situacija izmedju dvije zemlje ostaje faktor destabilizacije za cio Zapadni Balkan, što za cijelu Evropu ima bezbjednosni značaj. Ona ometa prijeko potreban ekonomski razvoj i politički napredak", navela su dva ministra.

Oni su dodali da je francuski predsjednik Emanuel Makron izrazio spremnost da poslije prošlogodišnjeg berlinskog bude održan drugi samit šefova država ili vlada zemalja regiona u Parizu, ali da je preduslov za to spremnost dvije strane za dijalog.

"Svesni smo brojnih otvorenih pitanja koja se moraju riješiti prije postizanja sporazuma. Tu nema ni prečica ni 'rješenja na brzinu'. Ozbiljan pristup zahtijeva dobro strukturisane, temeljne pregovore, i to sa Evropskom unijom kao iskrenim posrednikom. Potreban nam je snažniji angažman u posredovanju i politička odlučnost", stoji u tekstu.

Mas i Le Drijan su naveli da je "ohrabrujuće vidjeti koliko pragmatično su Kosovo i Srbija do sada preko granica sarađivali u borbi protiv koronavirusa".

"Pozdravljamo i odluku predsjednika Vlade (Kosova Aljbina) Kurtija o suspendovanju taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Očekujemo da i Srbija pruži svoj doprinos. Uz to, očekujemo sprovođenje svih dogovora Beograda i Prištine u dijalogu uz posredovanje EU, postignutih od 2011. godine", napisali su šefovi diplomatija Njemačke i Francuske.

Le Drijan
Le Drijan(Foto: AP)

Oni su ocijenili da "ovo nije vrijeme za političke manevre" i da će "aktuelna kriza dodatno produbiti socijalne tenzije i političko nezadovoljstvo".

"Jačanje institucija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, te otvaranje ekonomskih mogućnosti za svakog, to znači ozbiljno shvatiti zahtjeve građana. To je put ka budućnosti koji mi predlažemo i na kojem želimo da budemo uz vas", navodi se u tekstu.

Mas i Le Drijan su naveli da je koronavirus "preokrenuo svakodnevicu" i sa sobom donio rizik pooštravanja svih sukoba, naglašavanja ranjivosti i nejednakosti koje već godinama postoje u Evropi i svijetu.

"Veoma smo svjesni tog rizika i spremni smo da mu se, pojačanom međunarodnom i evropskom saradnjom, zajedno suprotstavimo", piše u tekstu.

Oni su naveli da se usljed pandemije "u novom svjetlu pojavljuju i neki od starih konflikata i unutrašnjih nesuglasica".

"Virus nam pokazuje gdje se moramo mijenjati. I kada kažemo 'mi', mislimo na Evropu u cjelini: kako na države članice EU, tako i na države koje su na putu da se pridruže našoj uniji. Nijedan region nije bliži Evropskoj uniji nego šest država Zapadnog Balkana, u geografskom, istorijskom i političkom smislu i zahvaljujući medjuljudskim kontaktima", naveli su Mas i Le Drijan.

Dodali su da stoje uz države Zapadnog Balkana u aktuelnoj krizi.

"Već u martu je Evropska unija najavila paket podrške državama Zapadnog Balkana za pokrivanje hitnih potreba u zdravstvenom sektoru i za socijalno-ekonomski oporavak regiona. Samit EU-Zapadni Balkan, održan 6. maja u okviru hrvatskog predsjedavanja Unijom, naglasio je ovaj snažan signal solidarnosti", piše u zajedničkom tekstu.

Dva ministra su navela da je do sada mobilisano više od 3,3 milijarde eura i da ta pomoć "daleko nadmašuje ono što je bilo koji drugi partner izdvojio za region".

Dodali su da EU uz to pruža pomoć i tako što olakšava promet robe, uključujući neograničenu trgovinu zaštitnom opremom, poput maski i rukavica, kao i uspostavljanje "Zelenih koridora" kojima treba da se olakša prekogranični saobraćaj između EU i Zapadnog Balkana.

"Države članice bilateralno pružaju dodatnu pomoć. Njemačka će da pomogne region sa dodatnih 10 miliona eura, a i Francuska agencija za razvoj planira da poveća obećana finansijska sredstva za borbu protiv posljedica krize", stoji u tekstu.

Mas i Le Drijan podsjećaju da su evropski državnici 25. marta, uprkos ograničenju slobode kretanja, dogovorili novu i efikasniju metodologiju proširenja EU koja od svih aktera zahtijeva veće političko angažovanje da bi se pružila bolja podrška reformama koje sve države moraju da sprovedu prije pristupanja Uniji.

"Naša reakcija još jednom potvrđuje našu posvećenost državama Zapadnog Balkana i evropskoj perspektivi regiona", dodali su šefovi njemačke i francuske diplomatije.

Preporučujemo za Vas