PLANIRANO IZLAGANJE ZAVRŠNIH RIJEČI

Suđenje Darku Šariću ponovo odloženo, 24. put

Do odlaganja je došlo zbog izostanka pojedinih branilaca i optuženih, pa je tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo da se u odnosu na njih razdvoji postupak kako bi se krenulo sa završnim riječima
2418 pregleda 0 komentar(a)
Darko Šarić, Foto: FoNet/Zoran Mrđa, FoNet/Zoran Mrđa, FoNet/Zoran Mrđa
Darko Šarić, Foto: FoNet/Zoran Mrđa, FoNet/Zoran Mrđa, FoNet/Zoran Mrđa
Ažurirano: 25.05.2020. 12:18h

Izlaganje završnih riječi na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih 16 saradnika optuženih za pranje 22 miliona eura u Srbiji, danas je ponovo odloženo, prenosi B92.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka pojedinih branilaca i optuženih, pa je tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo da se u odnosu na njih razdvoji postupak kako bi se krenulo sa završnim riječima.

Suđenje je odloženo za petak, kada se očekuje i odluka suda o razdvajanju postupka prema Andriji Krloviću i Marku Daboviću.

Danas su izostali - jedan advokat koji je na godišnjem odmoru, drugi , koji nije opravdao izostanak kažnjen je sa 100.000 dinara.

Dabović i njegov advokat iz Crne Gore nijesu mogli da dođu na suđenje, a Dabović je dostavio ljekarsku dokumentaciju da je bolestan.

Da bi se suđenje održalo potrebno je da budu prisutni svi okrivljeni i njihovi branioci, a sud ima mogućnost da u odnosu na one koji izostanu razdvoji postupak i nastavi sa suđenjem.

Ovo je, inače, 24. put kako se suđenje za pranje para odlaaže.

Šarić je u drugom postupku zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina, u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama u tom slučaju.

Inače, izlaganje završnih riječi na suđenju za pranje para odlaže se od septembra 2019. godine.

Krajem januara je bilo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca po službenoj dužnosti, koji mu je dodijeljen prošle jeseni, nakon što je optuženi otkazao punomoćje svim svojim izabranim advokatima.

Zbog otazivanja punomoćja, suđenje je bilo odloženo za više od dva mjeseca, a među razlozima za odlaganje bili su i zahtevi ovog optuženog za izuzeće predsednika sudskog vijeća Siniše Petrovića, od kojih nijedan nije usvojen.

Nakon što budu okončane završne riječi tužilaštva, optuženih i njihovih advokata, sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji, ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove, optuženo je još 16 osoba. Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona eura, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka. Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski hotel "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru. Optuženi se, međutim, brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.