Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava

Mijatović: Žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu, Srbija ne poštuje obaveze

"Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati", navela je Mijatović
3281 pregleda 10 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Nenad Petrović
Dunja Mijatović, Foto: Nenad Petrović

Komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović, izjavila je danas da žrtve masakra na Tuzlanskoj kapiji zaslužuju pravdu i optužila Srbiju da ne poštuje svoje međunarodne obaveze u vezi s tim zločinom.

Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gdje je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, "kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine".

"Najdrastičniji je slučaj Novaka Đukića, koga je sud Bosne i Hercegovine osudio za izdavanje naredbe za napad na Tuzlu, a on je pet godina poslije izricanja presude i dalje na slobodi u Srbiji jer presuda još nije sprovedena. To je šamar žrtvama masakra u Tuzli i flagrantno nepoštovanje od Srbije njenih međunarodnih obaveza u oblasti ljudskih prava", navela je Mijatović u pisanoj izjavi.

Mijatović je kazala i da je važno sjećati se žrtava "tog gnusnog napada" i preživjelih, i pamtiti patnje njihovih porodica, ali je dodala da to nije dovoljno i da one zaslužuju pravdu.

"Nažalost, zadovoljenje pravde u regionu i dalje sputava nedostatak političke volje za borbu protiv nekažnjivosti za zločine tokom rata, i sve veći napori da se podriju do sada postignuti rezultati", navela je Mijatović.

Dodala je da su negiranje zločina počinjenih u ratu, falsifikovanje činjenica utvrđenih pred Haškim tribunalom i veličanje ratnih zločinaca "postale ozbiljne prepreke u toj borbi".

"Vrijeme je da zemlje u regionu depolitizuju zločine počinjene tokom rata i da posvete više pažnje potrebama preživjelih i porodica žrtava. Obezbjeđenje pravde u vezi s počinjenim zločinima mora da bude jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu", navela je Mijatović.

Preporučujemo za Vas