Mihajlović: Nedemokratsko ponašanje Vlade u Podgorici

"Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primjer za druge"
8850 pregleda 18 komentar(a)
Mihajlović, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Mihajlović, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom u suprotnosti sa principima slobode kretanja na kojima se zasniva Evropska unija i da ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima u regionu, prenosi N1.

Premijer Crne Gore Duško Marković na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika.

"Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka", rekao je Marković.

Tom mjerom trenutno je zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić kazao je u jutarnjem programu TV Vijesti da vjeruje da će sve države relativno brzo postići ovu stopu i da ne vidi razlog za ljutnju.

"Zadatak Instituta za javno zdravlje je da štiti građane Crne Gore. Odluka se nije odnosila na nijednu državu ponaosob, već na one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. Registrovani slučaji nam nisu u fokusu. Fokusirali smo se na aktivne učesnike, koji u ovom trenutku mogu da šire infekciju dalje. Gledamo broja aktivnih učesnika u odnosu na broj stanovnika", istakao je Begić.

"Crna Gora je u procesu evropskih integracija napredovala dalje od Srbije i nekih drugih zemalja u regionu, pa bi u skladu s tim trebalo da bude primjer za druge. Umjesto toga, vještački se kreiraju nove barijere između ljudi na ovim prostorima, koji su na svaki način upućeni jedni na druge, a odgovornost za to je prije svega na političarima", rekla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je navela da "nikakvo zaklanjanje iza virusa ne može da sakrije nastavak nedemokratskog ponašanja Vlade u Podgorici prema Srbiji i pripadnicima našeg naroda, protivno vrednostima i praksi Evropske unije, čijem članstvu čitav region teeži. Ova odluka, međutim, jasno poručuje i da more nema samo Crna Gora i vjerujem da će naši građani razumjeti i tu poruku", rekla je Mihajlović.

Bonus video: