Opozicija u Saboru puna kritika: "Hrvatska ponižena Vučićevom posjetom"

Poslanik najuticajnije opozicione SDP Bojan Glavašević predsjednici Grabar Kitarović, koja je pozvala Vučića u posjetu, zamjerio je to što je, kako je rekao, "novinarima zabranila da Vučiću postavljaju pitanja o prošlosti"
124 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2018. 16:29h

Prva zvanična posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj otvorena je u Saboru, mimo dnevnog reda i nakon niza pauza.

Poslanici, prije svega opozicioni, ne štede riječi kritike koje upućuju srpskom predsjedniku, ali i predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, piše Tanjug.

Izdvojio se, po pristupu, govor bivšeg ministra spoljnih poslova i predsjednika Odbora za spoljnu politiku parlamenta Mira Kovača, iz vladajuće HDZ, koji je poručio da su Vučića izabrali građani Srbije i da hrvatski zvaničnici moraju da razgovaraju sa legalno izabranim predsjednikom jedne zemlje, ako žele da riješe probleme.

"I predsjednik Tuđman je išao na razgovore, nakon što je Milošević pokušao da ga ubije. Ako želimo riješiti otvorena pitanja, moramo to riješiti s njim. S kim ćemo to riješiti? Imamo dva kanala kojima možemo riješiti nasljeđa rata. Jedan su odnosi Zagreb - Beograd, a drugi Evropska unija - Srbija", istakao je Kovač, kako prenosi HRT.

Poslanik najuticajnije opozicione SDP Bojan Glavašević rekao je, prenosi HRT, da je ovom posjetom Hrvatska ponižena, a predsjednici Grabar Kitarović, koja je pozvala Vučića u posjetu, zamjerio je to što je, kako je rekao, "novinarima zabranila da Vučiću postavljaju pitanja o prošlosti".

Zapitao je gdje su dokumenti iz vukovarske bolnice, te dodao da "možda Vučić nije prijatelj Hrvatske, ali da Srbija danas jeste prijateljska zemlja, ali to prijateljstvo, kaže, hrvatska predsjednica i Vučić instrumentalizuju za svoje političke ciljeve.

"Pomirenje mogu započeti oni koji su gladni mira i prijateljstva, a ne oni koji su gladni moći. Za Aleksandra Vučića odavno je jasno u koju grupu spada, a ako nekome dosad nije jasno u koju grupu spada Kolinda Grabar Kitarović - od juče bi zaista moralo biti", zaključio je Glavašević.

Poslanik opozicionog Mosta Miro Bulj, koji je presreo predsjednika Vučića juče na Banskim dvorima i zapitao kada će otići u Glinu, to je ponovio i u parlamentu i rekao da je to "pitanje svih pitanja - mira, demokratizacije Srbije, odnosa dvaju zemalja"

On i dalje smatra da je najmanje što bi Vučić trebalo da napravi da ode u Glinu i izvini se ljudima srpske nacionalnosti koje je, navodno, huškao na zlo i zločine zarad stvaranja velike Srbije.

Ponovo je zamjerio i to što je, kako je rekao, hrvatska policija juče zabranila protest onih "koji su Hrvatskoj dali najviše."

"Neka bude sram cijeli sistem koji su donijeli takvu odluku", rekao je Bulj.

Bonus video: