došlo do povrede Pravilnika o zaštiti prava maloljetnika

REM: Mediji odmah da obustave emitovanje Vučićevog predizbornog spota sa djetetom

Istom odlukom se pružaocima medijskih usluga nalaže da, kako se navodi, odmah obustave emitovanje navedene političke oglasne poruke (spota), uz upozorenje da će svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima

3298 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.06.2020. 10:07h

Regulatorno tijelo za elektronske medije  Srbije (REM) i zvanično je na svom sajtu objavilo odluku Savjeta REM-a o zabrani predizbornog spota Srpske napredne stranke u kojem se lider SNS-a Aleksandar Vučić pojavljuje sa djevojčicom, piše N1.

Savjet REM-a zaključio je da u pomenutom slučaju došlo do povrede Pravilnika o zaštiti prava maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga, i naložio je svim pružaocima medijskih usluga da odmah obustave emitovanje tog spota.

"Savjet REM-a je na sjednici održanoj 1. juna 2020. godine utvrdio da je politička oglasna poruka Srpske napredne stranke, u kojoj predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa djevojčicom uzrasta od oko 4-5 godina, koja se igra vozićem, kockama i drugim igračkama, u trajanju od 55 sekundi, a koji je prikazan na programima više pružalaca medijskih usluga, u suprotnosti sa članom 24. stav 4. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga", navedeno je u odluci objavljenoj na sajtu REM-a.

Istom odlukom se pružaocima medijskih usluga nalaže da, kako se navodi, odmah obustave emitovanje navedene političke oglasne poruke (spota), uz upozorenje da će svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima.

Dodaje se i da je Savet REM-a na istoj sjednici donio odluku da se "Adria News S.à.r.l. Luxembourg – TV N1", koja je podnijela zahtev za davanje mišljenja o usklađenosti programskog sadržaja političke oglasne poruke (spota) Srpske napredne stranke sa pravilima o zaštiti maloljetnika, dostavi obavještenje da navedena oglasna poruka (spot) nije u saglasnosti sa članom 24. stav 4. Pravilnika o zaštiti maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga.