PREDSTAVIO NAMJERU DIPLOMATSKIM PREDSTAVNICIMA ZEMALJA ČLANICA EU

RSE: Lajčak bi da pregovore Srbije i Kosova obnovi već u junu

Da bi uspio Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel

769 pregleda 4 komentar(a)
Lajčak, Foto: BETAPHOTO
Lajčak, Foto: BETAPHOTO

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, namjerava da prvu rundu pregovora uskoro priredi u Briselu, po mogućnosti već tokom juna, saznaje danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Tu namjeru je Lajčak predstavio diplomatskim predstavnicima zemalja članica EU na sastanku Političkog i bezbjednosnog komiteta EU, gdje je još jednom dobio formalnu podršku za obnavljanje dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Po izvorima RSE sa sastanka, Lajčak namjerava da stupi u kontakt sa zvaničnom Prištinom "istog dana" kad se formira vlada Kosova - što je najavljeno za sjutra, srijedu, kako bi se obavile posljednje pripreme za održavanje nove runde.

Time bi se obilježilo ponovno pokretanje dijaloga.

Da bi uspio Lajčakov plan o novoj rundi dijaloga, potrebno je otvaranje granica, što se očekuje 15. juna, da bi pregovarači mogli da dođu u Brisel.

Kako je rečeno RSE, specijalni predstavnik Lajčak je "izričito naglasio" da će požuriti organizovanje prvog susreta, te stoga neće čekati na okončanje izbora u Srbiji, najvljenih za 21. jun, već će rundu pregovora organizovati odmah po otvaranju granica.

Lajčak je, kako se navodi, rekao da to neće više biti dijalog o tehničkim pitanjima, već "visoko politički proces".

RSE dodaje da se "ubjedljiva većina" diplomatskih predstavnika zemalja EU na sastanku izjasnila protiv mogućnosti razmjene teritorija Srbije i Kosova, a da su posebno Njemačka i Francuska "oštro i jasno protiv te ideje".