Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine

Lajčak pozdravio odluku Vlade Kosova o ukidanju mjere reciprociteta prema Srbiji

"Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga uz posredstvo EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se vrati za pregovarčki sto bez odlaganja", napisao je Lajčak na Tviteru

1032 pregleda 2 komentar(a)
Lajčak, Foto: Beta
Lajčak, Foto: Beta

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je današnju odluku nove kosovske vlade o ukidanju mere reciprociteta prema Srbiji.

"Brzo uklanjanje prepreka za nastavak dijaloga uz posredstvo EU pokazuje jasnu posvećenost Kosova da se vrati za pregovarčki sto bez odlaganja", napisao je Lajčak na Tviteru.

Doskorašnja vlada, s premijerom Aljbinom Kurtijem, 20. marta je donela odluku o postepenoj primjeni mjere reciprociteta prema Srbiji koja je 30. maja proširena.

Nova kosovska vlada na čelu s Avdulahom Hotijem danas je poništila te odluke. Današnja odluka je odmah stupila na snagu, a Hoti je rekao da je ona privremena i da može da traje dan, mjesec ili godinu.

Kosovski premijer je kazao da su odlukom ukinute sve prepreke za nastavak dijaloga sa Srbijom i dodao da će mjere reciprociteta biti vraćene ako dijalog ne bude imao povoljan ishod.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Kosova da ukine zabranu trgovine sa Srbijom i ocijenio da može biti uspostavljen dobar poslovni odnos Srba i Albanaca.