Beroš: Ako virus ne mutira, naš će odgovor biti nešto drugačiji

"Zdravstveni sistem nam mora biti spreman koliko je god moguće na sve scenarije", kazao je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš

3394 pregleda 0 komentar(a)
Beroš, Foto: Betaphoto
Beroš, Foto: Betaphoto

Iako se hrvatska ekonomija još dugo neće oporaviti od prvog talasa koronavirusa, već se spominje dolazak drugog talasa na jesen. U Hrvatskoj je koronavirus odnio 103 života, dok je bez posla zasad ostalo 50.000 ljudi.

Hoće li Hrvatsku opet čekati kompletno zatvaranje ugostiteljskih objekta, prodavnica, škola, vrtića, zdravstvenog sistema i svega ostalog, još se ne zna. Ipak, sudeći prema onome što je Indexu rekao hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš, to se ipak ne bi trebalo dogoditi.

"Spremamo se kao da će se drugi talas dogoditi. Svi ga u svijetu najavljuju i tako svi zajedno moramo biti maksimalno spremni. Zdravstveni sistem nam mora biti spreman koliko je god moguće na sve scenarije. Prednost nam je sad što imamo više iskustva i saznanja o tome koliko virus zahvata bolesnike, tako da je vrlo vjerovatno da naš budući odgovor na drugi talas ipak bude prilagođeniji", rekao je Beroš za Index.

Navodi kako od početka spominje da moraju biti spremni na sve scenarije.

"Želim vjerovati da će virus otići u istoriju, ali moramo biti spremni reagovati ako se opet pojavi. Već su otišla naša uputstva prema bolnicama kako u slučaju drugog talasa reaktivirati zdravstveni sistem, tako da se ponovo vratimo u raniji modalitet odgovora na pandemiju. Napravićemo sve što bude potrebno, ali ako se dogodi isti scenario kao i sad, ako bude isti virus, a ne mutiran, s obzirom na sadašnja saznanja o njemu, naš će odgovor ipak biti nešto drugačiji", rekao je Beroš.

"Sve smo bili zatvorili jer nismo znali šta nas čeka"

Na konkretno pitanje znači li to da se onda neće zatvarati škole i cjelokupna privreda, rekao je da neće, odnosno da više neće ići na potpuni "lokdaun".

"U prvom talasu smo sve zatvorili jer nismo znali što nas čeka, gledali smo šta se događa u Italiji, nismo imali znanje koje sad imamo. Kad je riječ o kliničkoj slici koju izaziva virus, puno smo naučili, kao i čitava svjetska nauka i medicina. Prije nismo znali hoće li se razbolijevati mladi i ljudi u srednjim godinama. Vidjeli smo da oni rijetko obolijevaju. No ipak smo vidjeli kako reaguju naše mjere koje su bile pravovremene, ako samo nedjelju dana zakasnite s mjerama, situacija se jako mijenja. Tajming je od velike važnosti", rekao je Beroš.

"Pitanje je hoće li doći isti ili mutirani virus"

Ipak, navodi kako ipak ne zna šta će tačno biti ako se pojavi drugi talas. Niko, kaže, ne zna.

"Pod pretpostavkom da virus ima isti načini širenja, moguće je da bi neke mjere bile drugačije, ne bismo sigurno napravili takav 'lokdaun'. Sad ipak znamo da su stariji najviše pogođeni, a da oni srednjih godina i djeca nisu pa možda ne bi bilo potrebe za zatvaranjem svega. No to u ovom trenu ne možemo reći jer je pitanje hoće li doći isti ili mutirani virus. Kod gripa sve ove godine dolazi drugačiji tip virusa, treba pratiti situaciju. Ako bi se isti scenario dogodio, ne bismo imali tako restriktivne mjere jer sad znamo ko obolijeva", rekao je Beroš.

Koje mjere će biti na snazi ako se pojavi isti tip koronavirusa?

Dakle, u slučaju da se u drugom talasu pandemije pojavi isti, a ne mutirani tip koronavirusa, u Hrvatskoj ne bi bilo zatvaranja, već bi se tad, kaže Beroš, preduzele iste mjere koje se sprovode i sad.

"Te mjere uključuju održavanje razmaka, higijenu ruku, dezinfekciju, te su mjere od osnovne važnosti. Ako smo udaljeni metar i po, virus nema mogućnost prelaska na drugu osobu. Da se svi toga pridržavamo, virus se ne bi širio", zaključio je Beroš.

Bonus video: