Amnesti Internešnal: Hrvatska policija mučila migrante na granici

"Evropska unija više ne može ćutati i namjerno ignorisati nasilje i zlostavljanja koje sprovodi hrvatska policija na njenim spoljnim granicama. Njeno ćutanje dopušta, pa čak i ohrabruje počinioce tog zlostavljanja da nastave bez posljedica", rekao je Masimo Morati

413 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Grupu migranata koji traže azil mučila je hrvatska policija na granici s Bosnom i Hercegovinom prošli mjesec, saopštio je Amnesti Internešnal, a prenosi Hina.

Šesnaestero ljudi iz Afganistana i Pakistana udarano je nogama, pretučeno je, vezano i potom im je razmazana hrana po ranama, navodi se u istrazi Amnestija u kojoj je ispitano šest migranata.

Desetorica muškaraca zadobila su teške povrede, uključujući prelome kostiju i povrede glave. Jednoj od žrtava sada su potrebna invalidska kolica, kaže Amnesti.

Prema svjedočenjima žrtava, između osam i deset policajaca u crnim uniformama zlostavljalo je migrante u noći sa 26. na 27. maj, nedaleko od Plitvičkih jezera.

Nema odgovora od Ministarstva

Policija je "pucala u vazduh, zatim udarila nogama i tukla zavezane muškarce metalnim i drugim palicama i drškom pištolja", stoji u saopštenju.

"Zatim su utrljavali kečap, majonez i šećer koje su našli kod jednog od migranata u krvave glave i kosu migranata."

Amnesti kaže da je takođe razgovarao i sa doktorima koji su im sanirali povrede nakon što su protjerani nazad u Bosnu i Hercegovinu, službenicima nevladine organizacije koji su isto vidjeli njihove povrede.

Jedan doktor rekao je da njihove povrede uključuju prelome, posjekotine, modrice, povrede glave i kolaps pluća.

Organizacija navodi da je kontaktirala hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali da još nije dobila odgovor.

"Evropska unija više ne može ćutati i namjerno ignorisati nasilje i zlostavljanja koje sprovodi hrvatska policija na njenim spoljnim granicama. Njeno ćutanje dopušta, pa čak i ohrabruje počinioce tog zlostavljanja da nastave bez posljedica", rekao je Masimo Morati, zamjenik direktora Kancelarije za Evropu Amnesti Internešnala.

Bonus video: