Vučić za Rojters: Nema bijele zastave, nema priznavanja

Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao "evrorealistu", dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije

2980 pregleda 0 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto

Srbija je spremna da pregovara sa Prištinom, bez vremenskog ograničenja i "u dobroj vjeri", ali međusobno priznanje nije na agendi, kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu "Rojtersu".

"Mi smo spremni da pregovaramo, ali... nema bijele zastave", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je dijalog dobrodošao ako je - dijalog, u kojem bi se razmotrilo šta je moguće i šta je kompromis, prenosi Tanjug.

"Vjerujemo da je u najboljem interesu za Albance i međunarodnu zajednicu da razgovaramo o slobodi kretanja kapitala, ljudi i usluga", pojasnio je Vučić.

Rojters, s tim u vezi, podsjeća da je dijalog, kojem posreduje EU, obustavljen 2018. kada je Priština uvela takse od 100 odsto na srpsku robu, a da je ukidanje te trgovinske barijere od strane nove prištinske vlade, ovog mjeseca, otvorilo put za obnovu razgovora.

Agencija podsjeća da Srbija prije ulaska u EU mora normalizovati odnose sa Prištinom.

Vučić je istakao i da Srbija želi izbalansirane veze sa Zapadom, Kinom i Rusijom, te da teži da postane članica EU, kao i da postigne dogovor sa Prištinom.

"Beograd ne planira da bira između Rusije i EU"

Takođe je ukazao da Beograd ne planira da bira između Rusije - "prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika", EU - svog glavnog trgovinskog partnera i Kine.

"Imamo svoju sopstvenu agendu, jednu stolicu, ne dvije. Kako bi mogli reći 'živio Hongkong i živio Tajvan', i potom da očekujemo kinesku podršku našeg teritorijalnog integriteta? Da ne pominjem da je Kina naš prijatelj koji nam je pomogao", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić sebe, kako prenosi Rojters, opisuje kao "evrorealistu", dodajući da članstvo u EU ostaje strateški cilj.

"Pored toga što dijelimo zajedničke vrijednosti, 67 odsto naše trgovinske razmjene ostvarujemo sa EU", podsjetio je on.

Bonus video: