zbog pandemije koronavirusa

S. Makedonija: Izbori pomjereni za 15. jul dogovorom vlasti i opozicije

Zaev je rekao da će zajedno sa Mickoskim o dogovoru informisati predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog da bi ponovo uveo kraće vanredno stanje da bi se ispunili zakonski okviri da izbori budu 15. jula, koji će biti proglašen za neradni dan

143 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sjeverne Makedonije, Foto: Shutterstock
Detalj iz Sjeverne Makedonije, Foto: Shutterstock

Vanredni parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji biće održani 15. jula, dogovorile su danas dvije najveće partije, vladajuća SDSM i opoziciona VMRO DPMNE.

To je na konferneciji za novinare saopštio lider SDSM Zoran Zaev, ističući da je taj novi izborni datum potvrdio i lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski.

Zaev je istakao da je sreda 15. jul konačan i poslednji datum za izbore i da će na njima učestvovoati i najveća opoziciona partija.

"Danas sam ponovo razovarao sa Mickoskim i on mi je potvrdio da će učestovovati na izborima 15. jula", rekao je lider SDSM i bivši premijer Sjeverne Makedonije.

Zaev je rekao da će zajedno sa Mickoskim o dogovoru informisati predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog da bi ponovo uveo kraće vanredno stanje da bi se ispunili zakonski okviri da izbori budu 15. jula, koji će biti proglašen za neradni dan.

Prema uredi vlade u Skoplju kojom su odloženi izbori zakazani za 12. april zbog pandemije, izborni proces se nastavlja odmah nakon ukidanja vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog varednog stanje trebalo da budu održani 5. jula.

Jedina partija koja se usprotstavila izborima 5. jula je VMRO DPMNE, a lider te stranke Hristijan Mickoski je u nedelju najavio bojkot ako izbori budu održani tog datuma i rekao da je za njega 15. jul prvi mogući termin.