Građani Srbije ne mogu u Grčku do 1. jula, Ljajić: Veliko iznenađenje za nas

"U razgovoru sa srpskim državnim vrhom grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna", rekao je ministar trgovine,turizma i telekomunikacije Srbije, Rasim Ljajić za beogradski list "Kurir"

14174 pregleda 249 reakcija 154 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2020. 20:14h

Građani Srbije neće moći da uđu u Grčku do 1. jula, prenose mediji u Srbiji.

"Ova odluka objavljena je u grčkom Službenom glasniku i odmah je stupila na snagu. U razgovoru sa srpskim državnim vrhom grčki zvaničnici obećali su da će za nas biti otvorene granice 15. juna. Ovo predstavlja veliko iznenađenje za nas. Vidjećemo šta će biti dalje", rekao je ministar trgovine,turizma i telekomunikacije Srbije, Rasim Ljajić za beogradski list "Kurir".

Ljajić
Ljajićfoto: BETAPHOTO

Taj list navodi da se na granici između Bugarske i Grčke desio kolaps.

Portal Televizije N1, piše da su pojedini državljani Srbije koji su se upitili u Grčku preko Bugarske, za N1 rekli da su ih sa granice vratili i rekli da će im ulazak biti omogućen tek od 1. jula.

N1 piše da je to potvrđeno i iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

"Krenuli smo u Grčku preko Bugarske, preko Bugarske smo prošli sasvim normalno, čim smo došli na grčku granicu, tu su nas zaustavili, uzeli su nam dokumente i rekli da se isključimo sa glavnog prelaza, ima nas ovdje sigurno jedno pedesetak sa porodicama, tu ima i male djece, rekli su da ne možemo da prođemo zato što su čuli da je u Srbiji, tj. u Beogradu povećan broj zaraženih i da ne primaju srpske državljane sve do prvog jula", rekla je za N1 državljanka Srbije Dragana Bjelić.

Redakciji N1 se imejlom javio i državljanin Srbije Igor Milanović koji je naveo da je uprkos informaciji vlasti Srbije da će grčka granica od 15. juna biti otvorena za građane Srbije, sa grčko-bugarske granice jutros je vraćeno oko 200 osoba iz Srbije.

"Ima nas sve više i više na granici. Ljudi su u očaju", naveo je Milanović.

N1 navodi da je ranije za portal Nova.rs u konzulatu Srbije u Solunu rečeno da će prelaz Evzoni ka Sjevernoj Makedoniji biti zatvoren do 1. jula, ali se u međuvremenu ispostavilo da građani Srbije ne mogu ni preko Bugarske da uđu u Grčku.

Ljajić: Srbija očekuje odgovor Grčke, imali smo obećanje

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Rasim Ljajić, izjavio je da se večeras očekuje odgovor na dopis koji je Ambasada Srbije u Atini zatražila od Ministarstva spoljnih poslova Grčke objašnjenje zašto državljani Srbije danas nisu pušteni u Grčku.

"Od najviših grčkih zvaničnika imali smo obećanje da će grčke granice za srpske državljane biti otvorene večeras u 23.00, tako da je ova odluka za nas ne malo iznenađenje jer je veliki broj građana pošao prema Grčkoj", rekao je Ljajić za Radio-Televiziju Srbije.

On je naveo da postoje neke nezvanične naznake da bi Grčka mogla da preispita tu odluku.

"S druge strane, imamo i informacije iz Atine da je Grčka pod pritiskom da se odluka o otvaranju granica odnosi samo na zemlje Šengenskog prostora, odnosno zemlje Evropske unije, tako da razumijemo poziciju Grčke, ali vjerujemo da ova odluka treba da bude preispitana", rekao je Ljajić.

Ministarstvo: Važeće mjere u Grčkoj produžene do 30. juna

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je dobilo informaciju iz Ambasade Srbije u Atini da su važeće mjere režima ulaska u Grčku produžene do 30. juna, saopštilo je to ministarstvo.

Ovo praktično znači da turisti iz Srbije u Grčku mogu ući tek poslije 1. jula 2020. godine.

"Kada je riječ o građanima Srbije koji su ranije danas krenuli ka Grčkoj, većinom se radi o individualnim odlascima, a ministarstvo je turoperatere obavestilo o novonastaloj situaciji, tako da su otkazana organizovana putovanja planirana tokom dana", dodaje se.

Bonus video: