Putin Vučiću: Nijedna odluka o Kosovu ne može biti donijeta bez Savjeta bezbjednosti UN

Vučićev kabinet je saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru rekao da će o pitanju Kosova nasamo razgovarati s Vučićem koji će 24. juna biti u Moskvi da bi prisustvovao paradi tokom proslave Dana pobjede, odložene zbog pandemije

3247 pregleda 6 komentar(a)
Putin, Foto: AP
Putin, Foto: AP

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je danas predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će Rusija da podrži Srbiju kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da je jasno da nijedna odluka ne može da bude donijeta bez Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Vučićev kabinet je saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru rekao da će o pitanju Kosova nasamo razgovarati s Vučićem koji će 24. juna biti u Moskvi da bi prisustvovao paradi tokom proslave Dana pobjede, odložene zbog pandemije.

Vučić je, kako je prenijeto, istakao da mu je "velika čast da učestvuje na proslavi 75-godišnjice pobjede nad fašizmom, jer se ponosi činjenicom da su srpski i ruski narod u Drugom svjetskom ratu bili na istoj strani slobodarstva".

"Zato nema važnijeg zadatka od čuvanja sjećanja na slavnu istoriju i istinu o borbi koja je donijela slobodu i mir", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da "sa zadovoljstvom očekuje" posjetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu ove nedjelje.

"To što je za prvu posjetu inostranstvu poslije prinudne pauze izazvane pandemijom koronavirusa izabrao našu zemlju, za nas je još jedna potvrda najbližih prijateljskih odnosa i izvanrednog strateškog partnerstva", istakao je Vučić.

Dodao je da se nada da će s Lavrovom "detaljno razgovarati" o političkoj i privrednoj saradnji i o Balkanu i svijetu.

"Putin je "potvrdio da će ponovo da posjeti Srbiju kako bi prisustvovao centralnoj državnoj svečanosti osvećenja Hrama Svetog Save (u Beogradu) i istakao da će Rusija da pomaže interese Srbije, kao i da štiti interese Srpske pravoslavne crkve", saopštio je Vučičev kabinet.

"Predsjednik Rusije je "izrazio je uvjerenje u pobjedu liste koju na predstojećim izborima predvodi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i poželio mu svaki uspjeh", navodi se u saopštenju.

Kremlj: Putin se založio za kompromisno rešenje kosovskog pitanja koje bi odobrio SB UN

Predsjednik Rusije Vladimir Putin založio se danas u razgovoru s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za postizanje kompromisnog rješenja kosovskog pitanja koje bi odobrio Savjet bezbjednosti UN, saopštio je Kremlj.

"Tokom detaljne razmjene mišljenja o rješavanju kosovskog pitanja, Vladimir Putin se založio za izradu kompromisnog rješenja prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savjet bezbjednosti UN", navodi se u saopštenju povodom današnjeg telefonskog razgovora dva lidera.

Kremlj je naveo da je u razgovoru, održanom "na inicijativu srpske strane", data "pozitivna ocjena visokom nivou rusko-srpskog strateškog partnerstva".

"Razmotrene su perspektive za intenziviranje međudržavne saradnje, u kontekstu postepenog ukidanja restriktivnih mera povezanih s pandemijom koronavirusa", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Vučić potvrdio da će prisustvovati paradi u Moskvi 24. juna, povodom 75. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Portparopl Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je 12. juna da konačni spisak stranih lidera koji žele da prisustvuju paradi još nije sastavljen.

Peskov je tada rekao da Kremlj očekuje dolazak šefova Zajednice nezavisnih država i neke druge lidere, i dodao da je Vučić "izrazio želju" da prisustvuje.

Bonus video: