Kosovo: 126 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše pozitivnih od početka pandemije

NIJZ je saopštio da je u posljednjoj nedjelji zabilježen porast broja pozitivnih slučajeva koji se po intenzitetu slični sa onima sredinom aprila i da ima slučajeve zaposlenih u javnim i privatnim organizacijama

5095 pregleda 35 reakcija 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova (NIJZ) saopštio je da je danas registrovano još 129 osoba pozitivnih na koronavirus, što je najveći broj zaraženih za jedan dan od početka pandemije Kovid-19.

Ukupan broj do sada zaraženih na Kosovu je 1.614.

NIJZ je saopštio da je u posljednjoj nedjelji zabilježen porast broja pozitivnih slučajeva koji se po intenzitetu slični sa onima sredinom aprila i da ima slučajeve zaposlenih u javnim i privatnim organizacijama.

Institut je zato Ministarstvu zdravlja preporučio da zatvori sektore u kojima ima pozitivnih slučajeva i da se njihovi kontakti održavaju u samoizolaciji, i da primjena sanitarnih mjera postane obavezna, a prije svega održavanje fizičke distance i nošenje maski na javnom mestu.

"Apelujemo na građane, preduzeća, ugostiteljstvo, da strogo poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući moguće širenje zaraze i izbegavajući širenje u zatvorenim prostorima", kaže se u saopštenju.

Danas je proglašeno izliječenim deset pacijenata, tako da je ukupan broj do sada oporavljenih 963.

Tokom epideije su umrle 33 osobe koje su pored Kovid-19 imale i druge hronične bolesti.

Aktivnih slučajeva je na Kosovu sada 618.

Najviše novootkrivenih slučajeva - 46 je iz Prištine, 18 je iz Prizrena, 15 iz Vučitrna.

Ostali su iz Orahovca, Peći, Vitine, Đakovice, Lipljana, Glogovca, Kosova Polja, Uroševca, Gnjilana, Dragaša, Kačanika, Klokota, Mamuše, Obilića, Srbice i Suve Reke.

Od 8. februara do danas u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju NIJZ, RT-PCR metodom testirano je 18.915 osoba sumnjivih na virus SARS-CoV-2.

Bonus video: