Stoltenberg: Dijalog jedini način za prevazilaženje izazova

Generalni sekretar je rekao da će NATO nastaviti da bude pristupan na Kosovu

1981 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: AP Photo
Stoltenberg, Foto: AP Photo

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je predstojeći sastanak predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu.

"Pozdravljam što Beograd i Priština razgovaraju jedni sa drugima, jer je jedini način da se riješe izazovi koje vidimo u regionu i neslaganja koje se tiču Kosova je da se sjedne i razgovora i vidi da li se može naći rješenje političkim pregovorima. Ne vjerujem da je to lako, ali vjerujem da je važno da se sastanu. Važno da se poslije dugog perioda bez sastajanja, bez dijaloga, djeluje da dijalog ponovo počinje i to je prvi korak u pravom smjeru," kazao je generalni sekretar na konferenciji za novinare poslije sastanka ministar odbrane zemalja članica.

Dodao je da će NATO nastaviti da bude pristupan na Kosovu.

Naglasio je da se mora raditi na smirivanju tenzija i pozdravio inicijativu. Sastanak predstavnika Beograda i Prištine očekuje se 27. juna u Vašingtonu.

Zbog situacije sa COVID-19, sastanak ministara odbrane zemalja članica održava se putem zaštićene videkonferencije.

Dodao je da su zbog borbe sa COVID-19 ne znači da su drugi izazovi nestali.

"Posao NATO je da ostane spreman da brani sve saveznice protiv svake prijetnje," kazao je on, navodeći da su ministri razgovarali o rastućem arsenalu ruskih raketa.

"Vidjeli smo tokom godina obrazac neodgovorne ruske nuklearne retorike, koja ima za cilj zastrašivanje i prijećenje saveznicama NATO Ponašanje Rusije je destanilizujuće i opasno."

Generalni sekretar je kazao da su na današnjem sastanku ministri raspravljali o izazovima i dogovorili balansiran paket koji čine politički i vojni elementi. Među njima je i jačanje njihove integrisane vazduhoplovne i raketne odbrane.

Dodao je da članice ulažu u nove platforme, među kojima je i peta generacija borbenih aviona.

Ministri odbrane su, prema riječima generalnog sekretara, razgovorali i o misijama u Avganistanu i u Iraku.

"Talibani moraju da ispune svoja obećavanja, učestvuju u unutardržavnim pregovorima i postignu stvarne kompromise za dugoročan mir", kazao je on.

Kada je u pitanju Irak, kazao je da je ISIL pokušao da iskoristi pandemiju COVID-19, ali da je razgovarao sa novim premijerom Al Kadimijem prošlog mjeseca i da je naglasio da NATO ostaje posvećen saradnji sa Irakom i borbi protiv međunarodnog terorizma.

Obje države - Avganistan i Irak - su tražile pomoć u borbi protiv daljeg širenja koronavirusa, i istakao da su tu pomoć i dobile.

Sa ministrima je imao prilike da razgovara i o "NATO 2030", a sjutra se očekuje da se razgovara o mogućem drugom talasu COVID-19.

Biće riječi o medicinskim zalihama i fondu za brzu nabavku medicinskih zaliha.

Bonus video: