Poruka iz Berlina: Kosovo i Srbija moraju da razgovaraju sa EU

Samo uz EU može biti rješenja kosovskog problema, rekao je njemački šef diplomatije Hajko Mas u intervjuu za DW

703 pregleda 2 komentar(a)
Mas, Foto: Beta/AP
Mas, Foto: Beta/AP

Sve države Zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu. Ako je žele, onda i politička rješenja, posebno sada u konfliktu Kosova i Srbije, moraju biti uz Evropsku uniju, kaže njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas u razgovoru za DW.

Socijaldemokratski političar je, kako dodaje, „veoma siguran“ da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

Ta poruka dolazi u jeku napisa u njemačkoj štampi da je Brisel ispustio dizgine dijaloga Kosova i Srbije, te da glavnu riječ vodi Ričard Grenel, specijalni izaslanik Donalda Trampa. On je pozvao predsjednike Aleksandra Vučića i Hašima Tačija da se 27. juna sastanu u Vašingtonu.

Berlinska vlada na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel sa skepsom gleda na taj američki angažman, posebno se protiveći mogućnosti prekrajanja granica na Balkanu.

„EU će pojačati angažman“

Ministar Mas kaže da će se Njemačka, tokom predsjedavanja EU u drugoj polovini godine, baviti i Zapadnim Balkanom.

„Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode prije svega sa EU“, dodaje on za DW. „Vjerujem da to na Zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman.“

Evropska unija je nedavno imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika za kosovsko pitanje. Lajčak je ove sedmice bio u dvodnevnoj posjeti Prištini, gdje se sastao sa svim bitnijim političarima, predstavnicima srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. On u Beograd stiže već u ponedjeljak (22. jun), poslije izbora.

Evropski posrednik je na Tviteru poručio da je sa kosovskim premijerom i predsjednikom pričao o „konkretnim koracima“ za „brzi“ povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Vučić: Glavni pregovori pod okriljem EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će iduće sedmice imati gust raspored, jer bi, između sastanka sa Lajčakom i puta u Vašington, u Moskvi trebalo da razgovara sa Vladimirom Putinom. No Vučić nema dileme da će glavni razgovori o Kosovu biti uz posredstvo EU:

„Mi ćemo svakako da prihvatimo razgovore sa EU, jer se nalazimo na Evropskom putu. Ali ne možemo da kažemo ni Grenelu da nećemo da razgovaramo. Prosto, nije fer, a i suviše su velika sila. Ali će glavni pregovori da se vode pod okriljem EU“, rekao je srpski predsjednik u nedavnom intervjuu za TV Prva.

O pristupu Brisela i Vašingtona kosovskom problemu je rekao da imaju „različite agende“ i da se bore „ko će da vodi glavnu riječ“, ali da će predlog rješenja biti sličan.

„Suštinske razlike nema. Njihov predlog će svakako biti ovako ili onako nezavisnost Kosova koju bi trebalo ili formalno ili neformalno da podržimo“, procijenio je Vučić. „Kakva je onda razlika između Evropljana ili Amerikanaca?“

Bonus video: