Srbija: Situacija i dalje nestabilna, krizni štab za praćenje epidemije zasjeda sjutra

Nepovoljna je u Beogradu poslije, kako je rekao epidemiolog, masovnih okupljanja na sportskim događajima i slavljima, zatim u Novom Pazaru i Tutinu, a na jugu je najnestabilnije u Vranju.

6703 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Beograda, Foto: Darko Vojinović/AP
Detalj iz Beograda, Foto: Darko Vojinović/AP

Epidemiološka situacija u Srbiji je nestabilna, ocenjuje za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

Nepovoljna je u Beogradu poslije, kako je rekao, masovnih okupljanja na sportskim događajima i slavljima, zatim u Novom Pazaru i Tutinu, a na jugu je najnestabilnije u Vranju.

Restriktivne mjere ipak ne treba ponovo uvoditi, smatra Tiodorović. Republički krizni štab za praćenje epidemije će, kako saznaje RTS, zasjedati sjutra.

Da li će biti uvedene restriktivne mjere?

"Ako bismo bili apsolutno odgovorni prema sebi i drugima oko nas, ne. Ako nismo, onda treba postaviti pitanje da li u gradovima, gdje je veći rizik, moraju da se sprovode dodatne mere, ograničenje okupljanja, sportske aktivnosti i slično", ističe Tiodorović.

Epidemiolozi kažu da se stariji i dalje pridržavaju propisanih mjera, ali da su mladi ljudi prenosioci a da toga nisu svjesni. Virus, kažu, nije slabiji nego što je bio.

"Virus nije oslabio nego je manji broj onih koji mogu da ga prenose. Kad imate tu situaciju, onda je i manje oboljelih. Imamo talasić iza nekih događaja, nisu to samo utakmice, već i mali skupovi u zatvorenom prostoru", ukazuje Tiodorović.

Bonus video: