o normalizaciji odnosa dvije države

Nastavak dijaloga Kosova i Srbije u Briselu 25. juna

Runda razgovora u Briselu se organizuje prije 27. juna kada predstavnici Srbije i Kosova učestvuju na sastanku u Vašingtonu na poziv izaslanika za dijalog Ričarda Grenela

3445 pregleda 0 komentar(a)
Zastave zastave Srbije i Kosova, Foto: Shutterstock.com
Zastave zastave Srbije i Kosova, Foto: Shutterstock.com

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa dvije zemlje biće održana u četvrtak, 25. juna u Briselu, a kosovsku stranu će u ovoj rundi najvjerovatnije predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) nezvanični izvori u Prištini i Briselu.

I dalje nema potvrde ko će biti predstavnik zvaničnog Beograda.

Runda razgovora u Briselu se organizuje prije 27. juna kada predstavnici Srbije i Kosova učestvuju na sastanku u Vašingtonu na poziv izaslanika za dijalog Ričarda Grenela.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je prošle nedjelje tokom posete Kosovu izjavio da zna datume dijaloga ali da će ih objaviti nakon što obavi konsulatcije sa obema stranama.

On danas boravi u Beogradu i sastaje sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Ova runda je formalna obnova dijaloga koji je suspendovan u novembru 2018. nakon što je vlada Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa je ukinuta i vlada Aljbina Kurtia uvela mere reciprociteta, koje je, prvog dana po dolasku na funkciju, ukinula vlada Abdulaha Hotija.

Preporučujemo za Vas