"bolje kad je izlaznost veća, ali to ne znači da nema demokratije"

Vujović: Nema sumnje da su izbori u Srbiji bili legitimni

"Ne postoji međunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni. Naravno, bolje je kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces", rekao je Vujović

13840 pregleda 186 reakcija 14 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović

Parlamentarni izbori održani 21. juna u Srbiji su efikasno sprovedeni, a fundamentalne ljudske slobode su ispoštovane. Međutim, kompetitivnost ovih izbora je značajno narušena djelimičnim bojkotom, ograničenjima u kampanji usljed postojanja Kovid - 19 pandemije, zamućenim linijama razgraničenja između države i vladajućih partija, izmjenama izbornog zakona neposredno prije izbora i raširenim slučajevima pritiska na medije.

To su glavni zaključci Izvještaja o preliminarnim zaključcima Evropske mreže organizacija za monitoring izbora ENEMO.

Zlatko Vujović, šef misije, u odgovoru na pitanje novinara, rekao je da uprkos svim razlozima koji su uticali na konkurentnost izbora, nema sumnje da su izbori bili legitimni.

"Ne postoji međunarodni standard koji bi odredio koliko je izlaznosti dovoljno da se izbori definišu kao legitimni. Naravno, bolje je kada je izlaznost veća, a birači mnogo više uključeni u izborni proces. Ali postoji puno demokratija u kojima je izlaznost vrlo mala, a to ne znači i da nema demokratije. U ovom slučaju smo već rekli da je bojkot uticao na konkurentnost izbora, ali niko ne može reći da izbori nisu legitimni", rekao je Vujović.

Zamjenica šefa misije, Kornelia Kalin istakla je da su izmjene izbornog zakona, posebno važnih elemenata izbornog sistema, napravljene previše blizu danu glasanja, što je moglo dovesti do konfuzije ili pogrešnog tumačenja zakona.

"Pomenute zakonske izmjene su obavljene u februaru, a poslednje u maju 2020. godine, što je svega mjesec dana prije održavanja izbora. Ove izmjene nisu obavljene u skladu sa preporukama Venecijanske komisije da se izborni zakoni ne mijenjaju godinu dana prije izbora, a koje su sadržane u Kodeksu dobrog ponašanja u izbornim pitanjima".

Ekspert za izbore, Kristina Kostelac, istakla je da iako je predizborna kampanja bila uglavnom konkurentna, ENEMO primjećuje da su nejednaka medijska zastupljenost zloupotreba javnih sredstava i oblici funkcionerske kampanje otežali razlikovanje otežale razlikovanje granice između države i vladajućih stranaka.

"Pandemija virusa Kovid-19 i pribjegavanje funkcionerskoj kampanji doveli su do atipične dominacije vladajuće stranke i prije i tokom kampanje. Funkcionerska kampanja predsjednika Srpske napredne stranke koji je istovremeno i predsjednik države negativno je uticala na jednakost učesnika, dajući SNS-u prednost po medijskoj pokrivenosti i zastupljenosti na društvenim mrežama".

Ovaj Preliminarni izjveštaj baziran je na zaključcima ENEMO-a do kojih se došlo u predizbornom periodu, kao i na sam dan održavanja izbora.

Preporučujemo za Vas