"GARANTOVATI IDENTITET I DOSTOJANSTVO OBJE STRANE"

Zaev: Uradićemo sve za rješenje spora s Grčkom, ali ne po svaku cijenu

Na pitanje da li rješenje spora obuhvata i promjenu Ustava Makedonije, Zaev je rekao da ne vidi tu potrebu
50 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Zaev, Metju Nimic, Foto: Betaphoto
Zoran Zaev, Metju Nimic, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.02.2018. 16:29h

Vlada Makedonije će uraditi sve za rješenje spora s Grčkom oko naziva Makedonije, ali ne po svaku cijenu, izjavio je danas premijer Zoran Zaev.

"Rješenje spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo obje strana. Uradićemo sve da nađemo rješenje ovog gorućeg 25-godišnjeg problema, ali ne po svaku cijenu", rekao je Zaev novinarima.

Premijer je ponovio stav Vlade da je prihvatljivo da se nazivu Makedonije doda geografska odrednica.

"To se zasniva na unutrašnjoj debati koju smo imali u Makedoniji. Dostojanstvo i identitet su važni, i uvjeren sam da Makedonija konsenzusom može da nađe rješenje tog pitanja u interesu budućnosti integracije u NATO i EU", rekao je on.

Na pitanje da li rješenje spora obuhvata i promjenu Ustava Makedonije, Zaev je rekao da ne vidi tu potrebu.

"To su stavovi Grčke, a Makedonija ima drugačije stavove. Makedonija je promijenila Ustav 1993. i to je bio veliki korak. Sada radimo na tome da dokažemo da Makedonija nema nikavih aspiracija, iredentističkih pobuda", rekao je on.

Zaev je istakao da je veoma važno da Makedonija u tome uspije, i da mu je drago što ima prijateljske odnose s Grčkom.

"Svakako postoje radikalne strukture i ovdje, i u Grčkoj, ali treba da uradimo sve da se nađe rješenje", rekao je premijer.

Zaev je dodao da je njegov sastanak s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom krajem januara u Davosu bio "informativnog karaktera", da je on čuo grčke stavove, a Cipras makedonske.

Zaev je istakao da ipak ostaje da se pregovarački proces nastavi uz posredovanje specijalnog izaslanika UN, američkog diplomate Metjua Nimica.

Po riječima Zaeva, nastaviće se sastanci pregovaračkih timova, jer, kako je rekao, "nema mnogo vremena i treba brzo da se djeluje".

Zaev je najavio da se pregovori nastavljaju sljedeće sedmice susretom ministara spoljnih poslova sa Nimicom.

Povodom najave šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da Grčka priprema nacrt sporazuma s Makedonijom, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da sve što postoji iskoristi kao mogućnost za rješenje, i da spor Atina-Skoplje treba da se zaključi međunarodnim sporazumom.

Preporučujemo za Vas