Tači o optužnici: Niko ne može promijeniti istoriju Kosova

Specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća“

5201 pregleda 5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Beta/AP
Hašim Tači, Foto: Beta/AP

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je 26. juna da “niko ne može da promijeni istoriju Kosova”, u prvom komentaru nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je protiv njega podnijeta optužnica za ratne zločine, prenosi Slobodna Evropa.

Komentar je objavio na društvenoj mreži Instagram, a uz njega je objavio i logo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Radio Slobodna Evropa saznaje da se predsjednik Kosova nalazi u Beču i da se razmatraju mogućnosti za njegov povratak, budući da je aerodrom u Prištini još uvijek zatvoren usled pandemije. Otvaranje aerodroma je najavljeno za 28. jun.

Vijest o optužnici zatekla ga je na putu za Vašington, gdje je 27. juna trebao da se održi sastanak u Bijeloj kući sa Srbijom uz posredovanje specijalnog predstavnika predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za dijalog dvije zemlje Ričarda Grenela. Zbog optužnice je prekinuo putovanje i otkazao učešće na sastanku u Vašingtonu. Učešće na sastanku je otkazao i premijer Kosova, Avdulah Hoti.

Šta se navodi u optužnici?

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo je u sredu da je 24. aprila Specijalizovanim vijećima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, kao i "drugih" lica čija imena tužilaštvo nije željelo da objavi.

Uz navode da je reč o optužnici od deset tačaka precizira se da se terete „za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje“.

U optužnici se navodi da Hačim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

„Žrtve krivičnih djela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici“, navodi se u saopštenju.

Uz napomenu da „optužnica predstavlja isključivo optužbu“, zaključuje se: „Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uvjerenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi“.

Zbog čega se Tužilaštvo obratilo javnosti?

Takođe se navodi da je specijalni tužilac smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usljed „kontinuiranih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih vijeća“.

Prema navodima, njih dvojica su sproveli, tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana vijeća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde.

„Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i cjelokupnog naroda Kosova“, zaključeno je.

Pred Specijalnim sudom niko nema imunitet

Po pravilima rada suda sadržaj optužnica ostaje povjerljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak. Prethodni sudija ima maksimum šest mjeseci da potvrdi ili odbaci optužnicu.

Bonus video: