Biber: U Njemačkoj se ohladio entuzijazam koji je postojao prema Vučiću

"Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primjećuju porast autoritarnosti, još uvijek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara", rekao je Biber

11514 pregleda 42 reakcija 7 komentar(a)
Florijan Biber, Foto: Zoran Đurić
Florijan Biber, Foto: Zoran Đurić

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je da odnos Njemačke prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan, i da su Vućićeva podrška promjeni granica i jačanje auotoritarne vlasti ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu", prenosi N1.

"Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primjećuju porast autoritarnosti, još uvijek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara", rekao je Biber za list Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da "poslije ovakvih rezultata izbora, Vučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka".

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Bijeloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsjednika za razgovore Beograda i Prištine Ričard Grenel "sarađivao samo sa (kosovskim predsjednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprinio padu Kurtijeve vlade".

Kako je dodao, "sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebaće mjeseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore".

"Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprinijeti sporijem i sistemačinijem procesu", ocijenio je Biber.

Bonus video: