Janša brani privedenog ministra

Počivalšek je priveden u vezi kriminalističke istrage o nabavkama medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa

1049 pregleda 0 komentar(a)
Janša, Foto: Betaphoto
Janša, Foto: Betaphoto

Slovenački premijer Janez Janša reagovao je na privođenje svog koalicionog partnera i ministra ekonomije Zdravka Počivalšeka u vezi kriminalističke istrage o nabavkama medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa, izrazivši sumnju da se radi o politički motivisanom postupku.

Janša je u objavi na Tviteru napisao da su u Sloveniji "već dugo vremena", kad je riječ o tome koji će predmeti u kriminalističkim istragama dobiti prioritet a koji ne, "u središtu političke simpatije i medijski pritisci", pri čemu se koriste "različita mjerila", u zavisnosti od političke pripadnosti osumnjičenika.

Kako navodi Janša, optužbe da je Počivalšek oštetio državni budžet kao jedan od koordinatora nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije koronavirusa vlada je argumentovano već odbila, a parlament je odbio interpelaciju protiv Počivalšeka koju su zbog te afere bile pokrenule, kako navodi, "stranke s ekstremne ljevice".

"Preskakanje prioritetnih slučajeva"

Ilustrirujući svoju tezu da se strukture u policiji, tužilaštvu, pa i sudstvu, za pokretanje istraga i podizanje optužnica ravnaju prema političkim kriterijumima i pristrasno, Janša je kazao da su već nekoliko godina "u ladicama prijave dane u vezi s navodnim pranjem iranskog novca u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) ili malverzacijama oko zidanja cijena i visokih provizija prilikom nabavke stentova za operacije srca, o čemu je parlamentarne istrage vodilo više odbora, na inicijativu njegove stranke, budući da su upleteni bili povezani s ljevicom i "dubokom državom".

Policija i tužilaštvo, prema ocjeni Janše, kad je riječ o pokretanju postupaka vode politiku "preskakanja prioritetnih slučajeva i selektivne pravde", a u pravosuđu i policiji prisutni su političke veze, nepotizam.

Sve to, tvrdi Janša, u Sloveniji "onemogućava normalno djelovanje parlamentarne demokratije", prenosi Hina.

Zbog privođenja Počivalšeka, koji je ministar ekonomije i potpredsjednik vlade, ali i bitan Janšin saveznik u sadašnjoj političkoj konstelaciji, ostavke su danas odmah dali ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor slovenačke policije.

Hojs je član stranke premijera Janeza Janše, a takođe je kazao da smatra kako je postupak protiv Počivalšeka politički motivisan i da se preko tog slučaja želi srušiti vlada Janeza Janše.

Bonus video: