prikupljeno oko 15.300 eura

NVO u Srbiji isporučile pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

Pomoć se prikuplja i u Crnoj Gori, pa je humanitarni fond "Hilal" pozvao sve građane da doniraju šta mogu, te da svoje priloge uplate na žiro račun: 510-69448-52

5878 pregleda 4 komentar(a)
Novi Pazar, Foto: BETAPHOTO
Novi Pazar, Foto: BETAPHOTO

Predstavnici više nevladinih organizacija u Srbiji posjetili su Dom zdravlja u Tutinu i Sjenici i donirali opremu kao pomoć u borbi protiv virusa korona, pošto je u humanitarnoj akciji prikupljeno oko 15.300 eura (1,8 miliona dinara) za tu namjenu.

Obijema ustanovama donirane su hirurške rukavice, maske, lijekovi, dezinfekciona sredstva, zaštitne kape i mantili, ali i sistemi za infuziju, maske za kiseonik, pulsni oksimetri, toplomeri, invalidska kolica.

Predstavnik organizacije POTENT Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mjesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstveni radnici zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra.

Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za djecu i odrasle, invalidska kolica.

Kako su saopštili aktivisti u Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti.

"U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima", rekao je Oljača.

Prema riječima Marka Oljače, situacija u Sjenici je još dramatičnija "jer je od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, više od 30 zaraženo, nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba".

Od 270 urađenih radioloških nalaza, više od 70 odsto pacijenata ima pneumoniju, pa ih upućuju u bolnicu u Užicu, rekao je Oljača i dodao da i sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi.

"Poseduju jedan rentgen aparat koji je star više od 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva.

U saopštenju se navodi da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, kao i da se akcija nastavlja.

Oprema je nabavljena u akciji koju su putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje - POTENT, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

"Za 10 dana preminulo 114 osoba u N. Pazaru i Tutinu"

Gostujući na Sandžak televiziji predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija Mevlud Dudić je kazao je da je na osnovu evidencije medžlisa o obavljenim sahranam u periodu od 20. do. 30. juna ove godine u Novom Pazaru preminulo 65 osoba, dok je u Tutinu 49.

Dudić je dodao da je broj smrtnih slučajeva znatno viši u odnosu na period prije pandemije korona virusa.

Mešihat Islamske zajedice je u Srbiji je objavio da se porodice preminulih od Kovid-19 oslobađaju troškova sahrane, uslijed teške situacije izazvane koronavirusom i, kako su kazali, "povećanja broja smrtnih slučajeva i nepostojanja sluha nadležnih državnih organa da se ponuđena pomoć Sandžaku iz Bosne realizuje".

Pomoć se prikuplja i u Crnoj Gori

Humanitarni fond "Hilal" iz Bijelog Polja organizuje akciju prikupljanja pomoći za Tutin i Novi Pazar. 

Oni su juče isporučili pomoć rožajskoj bolnici, a isporuku pomoći Tutinu i Novom Pazaru najavljuju u narednim danima.

"Svijetla tačka su humani ljudi, posebno dijspore ovoga puta, koji su iskazali interesovanje da pomognu najuguroženijim gradovima našeg regiona, Rožaja, Tutina i Novog Pazara", navodi se u obajvi na zvaničnoj stranici humanitarne organizacije Hilal.

Hilal poziva sve građane da doniraju šta mogu, te da svoje priloge uplate na žiro račun: 510-69448-52.