PARLAMENTARNI IZBORI

Izlazne ankete u Hrvatskoj: HDZ uvjerljivo vodi, SDP podbacio

Predizborne ankete predviđale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobjedu SDP

8251 pregleda 4 komentar(a)
Davor Bernardić lider koalicije Restart, Foto: Beta/AP
Davor Bernardić lider koalicije Restart, Foto: Beta/AP

Relativni pobjednik parlamentranih izbora u Hrvatskoj je vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), koja, po prvim izlaznim anketama, osvaja 61 mandat, pokazuju ankete objavljene po zatvaranju birališta u 19.00.

Veliko iznenađenje je slabiji rezultata od očekivanog opozicione koalicije lijevog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja osvaja 44 mandata.

Predizborne ankete predviđale su izjednačeni rezultat, a neke čak i pobjedu SDP.

Prema izlaznim anketama, treća snaga je desničarski Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore sa 16 mandata.

U Sabor ulaze još i desni Most s osam manadata, a isto toliko osvaja i lijevo-zelena koalicija Možemo.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka lijevog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem Saboru će imati tri mandata, pokazuju izlazne ankete koje su po zatvaranju birališta u 19 časova objavile nacionalne televizije.

Izlaznim anketama nijesu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja je birala svoja tri poslanika u posebnoj 11. izbornoj jedinici.

Državna izborna komisija počeće od 21 sat da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a poslije 23 sata očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,9 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru koji ima 151 mjesto i ko će imati priliku da formira Vladu.

Za formiranje većine potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru.