HDZ zadovoljan rezultatima izlaznih anketa, u SDP razočarani

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je, za N1, da nije iznenađen rezultatom po kojem ta stranka dobija 61 mandat, rekavši da su birači prepoznali rad Vlade Andreja Plenkovića i HDZ u kriznim situacijama.

10420 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnjih izbora, Foto: Beta/AP
Sa današnjih izbora, Foto: Beta/AP

Predstavnici vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izrazili su večeras zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa koje pokazuje da je ta stranka relativni pobjednik parlamentranih izbora, dok su u opozicionoj Socijaldemokratskoj partiji (SDP) razočarani neočekivano lošim rezultatom, pa se pominje i ostavka stranačkog vrha.

Potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić izjavio je, za N1, da nije iznenađen rezultatom po kojem ta stranka dobija 61 mandat, rekavši da su birači prepoznali rad Vlade Andreja Plenkovića i HDZ u kriznim situacijama.

"Mi smo na početku kampanje najavili da je naš cilj ponavljanje rezultata od prije četiri godine, ali očito po ovim izlaznim anketama taj rezultat će biti još bolji, kada se izračunaju i mandati u 11. izbornoj jedinici (dijaspora)", istakao je Bačić. Predstavnici SDP u prvim reakcijama izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenost rezultatima budući da su predizborne ankete previđale izjednačeni rezultat HDZ i koalicije lijevog centra "Restart" koju vodi SDP.

"Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal", rekao je funcioner SDP Branko Grčić.

On je čestitao zeleno-lijevoj koaliciji "Možemo" koja po anketama osvaja čak osam mandata i koja je očito uzela dobar dio glasova koaliciji "Restart" na čelu sa SDP.

On nije želio da govori o tome treba li lider SDP Davor Bernardić zbog lošeg rezultata da podnese ostavku, ali je njegova stranačka koleginica i evroposlanica SDP Biljana Borzan rekla da bi podnijela ostavku da je u Bernardićevoj poziciji. U SDP se nadaju se da će zvanični rezultati, poslije prebrojanih glasova, pokazati povoljniji rezultat za koaliciju.

Prema prvim izlaznim anketama objavljenim u 19 časova, relativni pobjednik izbora je HDZ s osvojenim 61 mandatom, a druga koalicija "Restart" sa svega 44 mandata. Treći je desničarski "Domovinski pokret" sa 16 mandata.

Po osam mandata osvajaju desna stranka Most i lijevo-zelena koalicija "Možemo" U parlament ulazi i koalicija stranaka lijevog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus s tri mandata.

Oko 20 časova je objavljena nova anketa koja pokazuje da HDZ raste, pa trenutno ima 62 mandata, a SDP mandat manje, ali ti će se podaci još mijenjati. Po novoj anketi dva mandata manje ima i Domovinski pokret.

Anketom agencije Ipsos za nacionalne televizije nijesu obuhvaćeni glasovi dijaspore koja bira tri poslanika i tradicionalno je naklonjena desnim poliitčkim opcijama, najviše HDZ-u.

Državna izborna komisija će od 21 sat početi da objavljuje privremene rezultate, ali se tek poslije 23 sata očekuju pouzdaniji podaci, na značajnijem broju prebrojanih glasova.

Bonus video: