Korona donijela pobjedu HDZ-u

Trijumf Hrvatske demokratske zajednice pokazao da je premijer Andrej Plenković izbore organizovao u trenutku koji pogoduje njegovoj partiji

10748 pregleda 6 komentar(a)
Andrej Plenković, nakon glasanja u Zagrebu, Foto: Beta/AP
Andrej Plenković, nakon glasanja u Zagrebu, Foto: Beta/AP

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je ubjedljivo najveći broj mjesta na jučerašnjim parlamentarnim izborima, održanim u vrijeme rasta broja zaraženih od koronavirusa i ekonomskog pada.

Prema rezultatima izlaznih anketa HDZ je osvojio 62 mjesta od ukupno 151 mjesta u parlamentu ispred opozicione koalicije lijevog centra Restart na čelu sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) koja je, prema anketama, osvojila 43 mandata.

Ovakav rezultat predstavlja veliko iznenađenje pošto su predizborna istraživanja javnog mnjenja pokazivala izjednačen rezultat, a neka čak i pobjedu SDP. Prema izlaznim anketama, treća politička snaga u Hrvatskoj je desničarski Domovinski pokret pjevača Miroslava Škore sa osvojenih 14 mandata.

Veliko iznenađenje na jučerašnjim izborima predstavlja i uspjeh lijevo-zelene koalicije Možemo, koja je osvojila osam mandata, dok će konzervativni Most imati devet poslanika.

Izborni prag je prešla i koalicija stranaka lijevog centra Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus i u budućem sastavu Saboru će imati tri mandata.

Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni podrška Domovinskog pokreta, koji se smatra prirodnim partnerom HDZ-a, biće ključna za formiranje buduće vlade.

Ovakav rezultat izbora u Hrvatskoj pokazuje da generalno raste podrška desno orijentisanim partijama a HDZ i Domovinski pokret imaju zajedno imaju skoro dovoljnu podršku za formiranje vlade jer je za to potrebna većina od 76 poslanika.

Predstavnici SDP-a u prvim reakcijama izrazili su nezadovoljstvo i iznenađenost rezultatima. „Ako ovako bude, onda je to zaista loš rezultat. Očekivali smo u najmanju ruku egal“, rekao je funkcioner SDP Branko Grčić. On je čestitao zeleno-lijevoj koaliciji „Možemo“, koja je očigledno uzela dobar dio glasova koaliciji „Restart“.

Grčić nije želio da govori o tome treba li lider SDP Davor Bernardić zbog lošeg rezultata da podnese ostavku, ali je njegova stranačka koleginica i poslanica u Evropskom parlamentu SDP Biljana Borzan rekla da bi podnijela ostavku da je u Bernardićevoj poziciji.

Pojedini analitičari su prije izbora govorili da će dvije najveće partije možda biti primorane da udruže snage, pošto će formiranje stabilne vlade sa mlađim partnerima, poput Škorovog Domovinskog pokreta i konzervativnog Mosta biti veoma teško. Međutim i Plenković i Bernardić su odbacili ideju formiranja „velike koalicije“, a nakon jučerašnjeg uspjeha HDZ ta opcija je malo vjerovatna.

Izlaznost na jučerašnjim izborima je bila mala a do 16:30 je glasalo oko 34 odsto birača, saopštila je Državna izborna komisija. Na vanrednim izborima 2016. izlaznost je do 16:30 bila 37 procenata da bi na kraju glasanja dostigla 53 odsto.

Predizborna kampanja odvijala se u sjenci korona krize, a nijedna politička opcija nije nudila ozbiljne reforme. I dok se HDZ uglavnom hvalio uspešnim upravljanjem krizom i pozvao građane da glasaju za „sigurnu Hrvatsku“, SDP je isticao da su oni jedina opcija za promjene i borbu protiv korupcije i fašizma.

Nadajući se da će imati koristi od dobrog upravljanja krizom koju je izazvala pandemija, premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković je pomjerio izbore nekoliko mjeseci unaprijed. Eksperti smatraju da je želio da održi izbore prije nego što građani u potpunosti osjete posljedice izazvane ekonomskim padom. SDP je optuživao vladu da je ugrozila građane „žureći“ da održi izbore, koji su prvobitno bili zakazani na jesen.

Novu vladu očekuje težak zadatak obuzdavanja epidemije dok pokušava da oporavi ekonomiju, koja će prema predviđanjima ove godine zabilježiti pad od 10 odsto, dok će prihodi od turizma biti manji za 70 procenata.

Zbog epidemije tokom jučerašnjih izbora primjenjivane su posebne mjere zaštite, a brojne kritike izazvala je odluka Državne izborne komisije (DIP) da uskrati pravo glasa osobama zaraženim korona virusom. U petak se oglasio i Ustavni sud koji je tražio od DIP da izmijeni spornu odluku i da u dogovoru s epidemiološkom službom omogući glasanje oboljelima.

Svim biračima je savjetovano da nose maske i da ne idu na birališta ukoliko se ne osjećaju dobro. Takođe im je savjetovano da ponesu svoju olovku. Hrvatska je prijavila relativno mali broj zaraženih od koronavirusaa - oko 3000 oboljelih i 100 žrtava - ali se zaraza pogoršala protekle dvije nedjelje, a dnevni broj zaraženih je dostizao 80.

Domovinski pokret ne želi Plenkovića ni Bernardića za premijera

Domovinski pokret ostao je pri stavu da premijer u novoj Vladi ne može biti predsjednik SDP-a Davor Bernardić ni HDZ-a Andrej Plenković, uprkos dobrom rezultatu koja je HDZ osvojio prema izlaznim anketama, prenijela je sinoć agencija Hina.

„Sve što smo govorili u predizbornoj kampanji ostajemo pri tome“, rekao je za Hinu politički sekretar Domovinskog pokreta i drugi na listi u četvrtoj izbornoj jedinici Mario Radić. „Mi nećemo promijeniti stavove, rekli smo da Bernardić (SDP) i Plenković ne mogu biti premijer“, istakao je Radić.

Radić je kazao da su oni mlada stranka koja je registrovana 1.aprila, izašla na teren 1. maja, i u nepunih 50 dana uspjela da napravi pokret koji je treća snaga u državi po izlaznim anketama“.

Bonus video: