pisali o zemljama teškom pogođenim pandemijom

AP o Srbiji: Hitno otvaranje privremenih bolnica posljedica naglog uklanjanja zabrana

Povećanje broja inficiranih u Srbiji vratilo se na nivoe koji su posljednji put viđeni na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, piše agencija

8045 pregleda 4 komentar(a)
Hitno otvorene privremene vojne bolnice, Foto: Betaphoto
Hitno otvorene privremene vojne bolnice, Foto: Betaphoto

Današnje otvaranje privremenih vojnih bolnica u Novom Beogradu i Novom Pazaru pokazuje kakve su posljedice naglog uklanjanja zabrana uvedenih zbog pandemije, piše američka novinska agencija AP na početku teksta o stanju u nekoliko zemalja svijeta teško pogođenih bolešću KOVID-19.

"Srpska vojska je postavila hitnu terensku bolnicu od 500 kreveta dok se ta balkanska država bori protiv porasta koronavirusnih infekcija koji je podvukao rizik od brzog ublažavanja ograničenja", piše AP o novobeogradskoj "Štark areni", a zatim i o naglom skoku zaraze u Južnoj Africi.

Improvizovana bolnica u sportskoj dvorani u Novom Beogradu je " 'mjera predostrožnosti', dok bolnice u glavnom gradu Srbije dostižu svoj kapacitet zbog jačanja epidemije koronavirusa - rekao je Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika", piše AP.

Povećanje broja inficiranih u Srbiji, nastavlja AP, vratilo se na nivoe koji su posljednji put viđeni na vrhuncu pandemije u martu i aprilu, i sada "omogućava zastrašujući uvid u to kako se virus, dok se povlači u većem dijelu Evrope, može naglo vratiti ako se ograničenja prebrzo uklone".

Srbija je, podsjeća AP, prešla od jednog od najoštrijih režima ograničenja u Evropi do gotovo potpunog ponovnog otvaranja početkom maja. "Fudbalski i teniski mečevi igrani su pred prepunim tribinama, što je rezultiralo i pozitivnim testovima nekoliko igrača".

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, piše dalje, "izvijestio je da je zaražen koronavirusom, ali se sada očigledno oporavio i danas posjetio još jednu terensku bolnicu, sa 110 kreveta, koju je vojska postavila u Novom Pazaru, najnovijem žarištu virusa u Srbiji".

AP dalje piše da je "Grčka, da bi spriječila tu rastuću prijetnju, zabranila građanima Srbije prelazak njene granice", ali su, pošto je nastao zastoj na sedam kilometara puta kroz Bugarsku pred graničnim prelazom Kulata-Promahonas, jutros "grčke vlasti na kraju dozvolile da u Grčku uđe 105 automobila Srba koji su tu zaglavili tokom noći".

AP dalje piše o sanitarnim mjerama u Australiji koja zatvara unutrašnje granice, u Španiji koja pokušava da obuzda razplamsavanje epidemije dvije nedjelje pošto je okončala vanredno stanje.

Američka agencija konstatuje da su ograničenja stupila na snagu na samom početku sezone ljetnjih odmora u Evropi, kada obično milioni ljudi prelaze s kraja na kraj tog kontinenta "u potrazi za suncem, peskom i kulturnim znamenitostima".

Tako su danas za posjetioce otvorene neke od znamenitosti Pariza, ali toga je znatno manje u Španiji, gde je u Pamploni otkazan desetodnevni festival San Fermin tokom kojeg svake godine desetine hiljada stranaca dolaze radi pića i da bi ulicama trčali s bikovima, ali ta gužva ove godine ne dolazi u obzir jer bi donela širenje virusa.

I Indija je odustala od planova za popuštanje ograničenja i od ponovnog otvaranja svog najznamenitijeg spomenika "Tadž Mahal" za posjetioce jer se toliko množe novi slučajevi obolijevanja da je Indija prestigla Rusiju i postala treća u svijetu po posljedicama koronavirusa.