Policija uspostavila kontrolu u okolini Skupštine Srbije, potiskuje demonstrante

Nakon što je oko jedan sat poslije ponoći stiglo pojačanje policiji, oni su uz upotrebu suzavca i fizičke sile potisnuli demonstrante koji su bili locirani na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom parku

125883 pregleda 986 reakcija 115 komentar(a)
Sa protesta ispred zgrade Skupštine, Foto: Betaphoto
Sa protesta ispred zgrade Skupštine, Foto: Betaphoto

Pripadnici MUP-a Srbije uspostavili su kontrolu, nakon višečasovnih sukoba sa demonstrantima, u široj okolini Skupštine Srbije i uspostavili više kordona kojima sprečavaju povratak učesnika protesta ka zgradi parlamenta.

Nakon što je oko jedan sat poslije ponoći stiglo pojačanje policiji, oni su uz upotrebu suzavca i fizičke sile potisnuli demonstrante koji su bili locirani na Trgu Nikole Pašića i u Pionirskom parku.

Jedan kordon je uspostavljen kod Igumanove palate na Terazijama, drugi između zgrade Predsjedništva i Skupštine grada, kao i na raskrsnici kod zgrade Londona i na drugim mestima.

Pripadnici policije oko ponoći potpisnuli su demonstrante sa platoa ispred Skupštine Srbije.

Grupe demonstranata sukobile su se sa pripadnicima policije oko Skupštine Srbije koji su bili raspoređeni i kod zgrada Predsjedništva i Skupštine grada Beograda.

Pripadnici Policijske brigade koji su se nalazili ispred zgrade Skupštine Srbije u jednom trenutku su dobili pojačanje od pripadnika Žandarmerije pa su oformili kordon prema Trgu Nikole Pašića, prema Pionirskom parku i prema Bulevaru kralja Aleksandra.

Policija ispred zgrade Skupštine Srbije ispalila je nadesetine suzavaca kako bi rastjerali okupljene.

Ispred zgrade RTS postavljena je visoka ograda, a policija je i u tom dijelu ispalila više patrona suzavaca prema demonstrantima.

Najveći broj demonstranata, koji su se u utorak veče okupili ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu, napustio je nešto prije ponoći plato ispred zgrade parlamenta pošto je policija intervenisala velikom količinom suzavca.

Protest je počeo oko 21 sat nakon najave predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča da će biti uvedenp vanrednog stanja u Beogradu, a možda i u drugim gradovima Srbije.

Do većeg sukoba došlo je oko 23.30 kada su demonstranti bacali kamenice i baklje ka policiji, nakon čega je policija intervenisala i ispalila nekoliko desetina patrona suzavaca.

Najveći dio okupljenih se povukao sa platoa ispred zgrade parlamenta ka fontani na Trgu Nikole Pašića i ka Pionirskom parku, kao i prema Bulevaru kralja Aleksandra i Kosovskoj ulici.

Jedna grupa učesnika protesta nastavila je da se sukobljava sa policijom, bacajući kamenje, flaše...

Policija je odgovorila novim suzavcem a iz pravca Ulice kneza Miloša oko 23.45 došlo je više vozila hamer Policijske brigade Beograda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da "najoštije osuđujem vandalizam poličara koji stoje iza nasilnog upada u Skupštinu Srbije u trenutku kada se zemlja bori sa pandemijom".

Grupa demonstranata koja je uspjela da upadne u zgradu Skupštine Srbije je izbačena napolje.

Ispred zgrade Skupštine policija je napravila kordon i, kako prenosi N1, ne reaguje iako ih okupljeni gađu kamenicama, flašama...

Policija baca suzavac, nakon čega se okupljeni povuku dok se ne rasčisti vazduh i vrate se ispred zgrade Skupštine.

Demonstranti se polako povlače i napuštaju plato ispred zgrade Skupštine Srbije i kreću ka zgradi RTS-a, gdje nema pripadnika policije. Ispred zgrade RTS je nekoliko desetina demonstranata.

Prethodno je policija, kada su okupljeni krenuli da se vraćaju ka skupštini, bacila suzavac. Stoje na stepenicama skupštine i ne dozvoljava demonstrantima da se približe parlamentu.

Policija je bacila šok bombe na demonstrante koji su okupili ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog najave da će u petak biti uveden policijski čas kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Policija je bacila više desetina suzavaca. Građani se su sklonili ka Pionirskom parku, parku iza skupštine i ka Trgu Nikole Pašića, kašlju, plaču, traže vodu da isperu oči od suzavca.

Demonstranti ispred Skupštine Srbije su nešto prije 23 časa ponovo na kratko sukobili sa žandarmerijom koja je postavila kordon na gornjem dijelu stepeništa isped ulaza u zgradu.

Policija je upotrijebila suzavac ili biber sprej. Među demonstrantima ima povrijeđenih sa okrvavljenim glavama. Demonstranti su se povukli sa gornjeg dijela stepeništa pa se situacija smirila.

Ispred Skupštine Srbije je više hiljada ljudi, postavljenih između Trga Nikole Pašića i zgrade Glavne pošte. Saobraćaj je na tom dijelu zaustavljen.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija izbacili su grupu demonstranata koja je večeras poslije 22 časa ušla u zgradu Skupštine Srbije.

Tokom te akcije došlo je do koškanja policajaca i demonstranata. Demonstranti su tvrdili da je jedan od njih uhapšen, a policajci da ih demonstranti gađaju flašama i konzervama.

Demonstranti su skandirali "izdaja, izdaja" i pjevali "Oj Kosovo Kosovo", "lopovi, lopovi", "Ostavka, ostavka" i uvreda na račun Vučića, dok su policajcima skandirali bacite štitove.

Bivši poslanik Dveri Srđan Nogo je za TV N1 rekao da ne zna čije su pristalice okupljene i da "ovdje treba da se rješava jedan bolesnik koji uništava cio narod."

Nogo se na platou ispred Skupštine pojavio na početku protesta poslije 20 časova, ali su mu okupljeni skandirali "Nogo idi kući".

Radomir Lazović iz inicijative Ne davimo Beograd, izjavio je da je uzrok ovog spontanog protesta nagomilano nezadovoljstvo vlašću u Srbiji ali je rekao da njegova organizacija ne poziva na masovna okupljanja zbog opasnosti od koronavirusa.

Među nekoliko hiljada okupljenih ima i ljevičara i desničara a čule su se i nacionalističke pjesme kao što je "Skupte se skupte četinici".

U Novom Sadu protestni skup zbog najavljenih mjera

Nekoliko desetina građana Novog Sada protestovalo je večeras u centru grada nakon najave uvođenja vanrednog stanja u Beogradu, a možda i u drugim gradovima Srbije.

Građani su se okupili na Trgu Republike nakon poziva na društvenim mrežama protestno okupili.

Prošetali su do Trga slobode gdje su se neko vreme zadržali ispred gradske kuće, a potom je nekolicina njih otišla do Skupštine grada gdje su izlijepili naljepnice na kojima piše "liječi se".

Potom su otišli i do prostorija Srpske napredne stranke u centru grada i takođe izlijepili naljepnice preko plakata predsjednika stranke Aleksandra Vučića i gradonačelnika Miloša Vučevića.

Skup je počeo u 21 čas, nakon obraćanja Vučića koji je te mjere najavio.

Za sjutra u 18 sati najavljen je novi protest u Novom Sadu.

Bonus video: