OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA SRBIJE

Vučić: Brnabić i Lončar donijeće oštrije mjere, vjerovatno ne i policijski čas

Vučić je osudio sinoćne proteste organizovane ispred Narodne skupštine ocijenivši ih kao "akt političkog nasilja"

22532 pregleda 27 reakcija 20 komentar(a)
Vučić, Foto: AP
Vučić, Foto: AP
Ažurirano: 08.07.2020. 15:42h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar sjutra donijeti nove mjere, koje vjerovatno neće uključivati policijski čas.

Vučić je na konferenciji za novinare u zgradi Predsjedništva kazao da Brnabić i Lončar sjutra održavaju sjednicu Kriznog štaba, na kojoj će biti donijete konačne odluke o pooštravanju mjera zaštite od koronavirusa.

"Smatrao sam, i to ne krijem, imajući u vidu težinu situacije i prepune bolnice u Beogradu, da je zabrana kretanja najbolje rješenje", kazao je predsjednik i dodao da policijski čas ne može da uvede bez prethodno poglašenog vanrednog stanja.

Prema njegovoj ocjeni, policijski čas bi garantovao "brzo ozdravljenje" a druge mjere bi išle na ruku "svima koji žele da se dodvore ljudima", navodeći da blaže mjere suštinski neće donijeti brzo rješenje i manje zaražavanje građana.

Svjedoci smo brutalnog političkog nasilja, desničari napali Narodnu skupštinu

Vučić je osudio sinoćne proteste organizovane ispred Narodne skupštine ocijenivši ih kao "akt političkog nasilja", prenosi B92.

"Sinoć u Beogradu smo bili svjedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u posljednjih nekoliko godina. Republika Srbija u prethodnih osam godina u potpunosti je poštovala slobodu okupljanja i demonstracija, kao i drugačijeg mišljenja", izjavio je Vučić.

"Sinoć, iako su neki pokušali to da opravdaju koronavirusom, bili smo svjedoci političkog protesta koji je bio neprijavljen, dogodilo se da su lica desničarske orijentacije napala zgradu Narodne skupštine i ušli u nju što znači izvršenje najmanje dva krivična djela", rekao je Vučić.

On je naglasio da je policija reagovala tek kada su okupljena lica krenula da vandalizuju zgradu Narodne skupštine.

"Suočeni sa svim tim, policija je preuzela zakonske mjere. Pristojnim i mirnim ljudima je bilo dovoljno da vide kako su se međusobno odnosila ta lica i kako su maltretirali policajce. Pet policijskih vozila je zapaljeno, 43 policajca je povrijeđeno, a jedan ima i frakturu lobanje"; poručio je Vučić, a zatim pokazao fotografije policajaca od kojih su neki, prema njegovim navodima, napadnuti nožem.

Vučić je istakao da je nanijeta velika materijalna šteta, kao i šteta po ugled Srbije.

"Razumijem političke frustracije Ali nikome nećemo dozvoliti da uništi mir u Srbiji. To je poruka i onima unutra i onima spolja", poručio je Vučić.

Pozvao je ljude da ne izlaze na proteste večeras, s obzirom na to da je danas drugi najgori dan po broju zaraženih.

"Putovaću ujutru u Pariz umjesto večeras. Biću manje odmoran za razgovore sa Makronom, samo da bih pokazao da se ne plašim. Molim ljude da ne izlaze da ne bi dolazilo do daljih užasnih zaražavanja. Danas nam je drugi najgori dan po visini 357 lica od 8.600 testiranih. Jedanaestoro je preminulo. Na respiratoru se nalazi 118 pacijenata", kazao je Vučić.

Najavio pooštravanje mjera

"Otvaramo nove bolnice za kovid. I Ana(Brnabić) i Lončar smatraju da postoji još jedna šansa da se mjere pooštre, ali da ne bude policijskog časa. Želim da kažem građanima Srbije da sam ja protiv toga i da smatram da je jedini spas da idemo u zabranu kretanja", poručio je Vučić.

Poručio je da "kamenice i Molotovljevi kokteli nisu lijek za koronavirus".

"Poslije svega što je sinoć bilo, za mene bi bilo sramota da pod pritiskom batinaša i huligana odstupim od mojih riječi. Snagu našeg tima pokazuje to da ne odlučujem ja, nego moram da poštujem mišljenje mojih prijatelja i kolega. A i ne mogu sam da uvedem vanredno stanje. Mi nemamo lijek za koronu, nema ga nikog. Nema ni vakcine. Sasvim sigurno da lijek za ovo društvo nisu noževi, kamenice i Molotovljevi kokteli. Zato bih samo zamolio ljude da se ponašaju disciplinovano, pogotovo u Beogradu. Tu više nemamo rješenja", izjavio je Vučić.

On je naglasio da "kompromisa neće biti sa naslinicima".

"Svi oni koj su učestvovali u spaljivanju automobila i povređivanju policajaca biće kažnjeni i tu milosti neće biti. Kompromisa sa huliganima neće biti. Za političke kompromise i razgovore uvijek smo spremni, ali ako je to nešto smisleno", rekao je Vučić.

Preporučujemo za Vas