Beograd: Demonstranti napustili centar grada, policija patrolira ulicama

Agencija Beta je javila da centrom grada kruže policijska vozila, oklopni automobili i kombi vozila

109257 pregleda 301 reakcija 136 komentar(a)
Večeras u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Večeras u Beogradu, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 09.07.2020. 00:44h

Građani Beograda, Novog Sada i Kragujevca protestovali su večeras na ulicama svojih gradova.

Građani su se okupili povodom donošenja odluke o ponovnom uvođenju policijskog časa od petka do ponedjeljka, zbog, kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, alarmantne situacije u Beogradu.

Kako je javio ranije portal Nova.rs, među okupljenim građanima u Beogradu su bili lideri opozicije, predsjednici Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Narodne stranke Vuk Jeremić, Dveri Boško Obradović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, stranke Pokret za za preokret Janko Veselinović. Tu su i Borko Stefanović, Miroslav Aleksić, advokat Boža Prelević, karikaturista Dušan Petričić.

Tok protesta:

00:38 Demonstranti, koji su se u centru Beograda nekoliko časova sukobljavali sa policijom, oko ponoći su se razišli a policija je rastjerala posljednje grupe u Bulevaru kralja Aleksandra i u blizini Tašmajdanskog parka, javlja agencija Beta.

U toj intervenciji policija je pretukla reportera agencije Beta, iako se legitimisao i rekao im da je na novinarskom zadatku.

Oni su ga tukli i na zemlji, a takodje su se vraćali da ga tuku, pa je zadobio povrede glave i uputio se ka Urgentnom centru gdje će ljekari utvrditi stepen povreda.

Nakon te intervencije, u kojoj je korišćena i velika količina suzavca, više nema većih organizovanih grupa demonstranata u širem centru Beograda.

Policijaci i dalje kontrolišu punktove kod Pravnog fakulteta, ispred Doma Narodne skupštine, kod Doma omladine, na Trgu Republike i na Terazijama.

Centrom grada kruže policijska vozila, oklopni automobili i kombi vozila.

23:59 Pripadnici MUP-a Srbije oko 23.30 potisnuli su demonstrante u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu prema okolnim ulicama, a u intervenciji su povrijedili izvještača agencije Beta, uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Više o tome OVDJE>>>

23:07 Nova.rs je objavila video na kome se kako navode vidi da suzavac leti na uglu Takovske i Bulevara Kralja Aleksandra u Beogradu, policija ga baca, a demonstranti ga vraćaju.

23:06 Nova.rs je objavila snimak: Žandarmi ispalili suzavac po sebi:

23:05 Nova.rs javlja da demonstranti u Bulevaru u Beogradu bacaju šta stignu na policiju, baklje, a čuju i topovski udari.

Pojavio se i video na kome se vidi da žandarmi šutiraju i udaraju mladića na Terazijama:

22:50 Pripadnici policije ispalili su oko 22.30 časova više patrona suzavca na demonstrante okupljene na platou ispred crkve Svetog Marka i u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Kako je javio reporter agencije Beta, policija je raspoređena na raskrsnici kod crkve na kojoj su ranije bili demonstranti dok su se učesnici protesta povukli na plato ispred crkve i u Tašmajdanski park.

22:15 Ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu u toku je protest građana koji su se, kako su naveli, okupili da izraze bunt zbog "prevara, laži i manipulacija vlasti koje više ne mogu više da trpe" a oko 22 sata dogodili su se i incidenti.

Protest je do 22 časa bio miran, kada su demonstranti iz prvih redova gađali jajima i limenkama zgradu skupštine grada, a zatim razbili kamenicama dva prozora u prizemlju Policijske uprave i ubacili baklju.

Policija na to nije reagovala.

Pripadnika policije u uniformama nije bilo sve vrijeme trajanja protesta ispred skupštine grada.

Mladi iz prvih redova su tokom protesta bili i najbučniji u skandiranju i zviždanju.

Uzvikivali su "Vučiću spasi Srbiju i ubij se, lopove", "Ubice", "Gdje su vam motke", "Uhapsite Vučića" i drugo.

Pjevali su rodoljubive pjesme o Kosovu, skandirali "Ne damo svetinje", "Vučiću pederu, izdao si Srbiju".

Za vrijeme protesta nije bilo pripadnika policije u uniformama, ali kada su prolazila policijska vozila ili neki od pripadnika MUP-a na putu ka Policijskoj upravi učesnici protesta su im skandirali "Vučićevi kerovi", "Ua" i upućuju im glasne, duge zvižduke.

Učesnici protesta nemaju stranačka obilježja, samo po neku zastavu Srbije.

22:13 Nova.rs javlja da je situacija napeta u Takovskoj ulici u Beogradu, te da su se demonstranti podijelili u dvije grupe, jedna u Takovskoj i Bulevaru.

22:12 Demonstrante je policija "satjerala" sa Terazija do Narodnog pozorišta, piše Nova.rs.

22:06 Većina učesnika večerašnjih demonstracija u Beogradu, ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, razišla se nešto poslije 21.30 časova iz okolnih ulica, javlja agencija Beta.

Međutim, grupa demonstranata ostala je nedaleko, na rasksnici kod crkve Svetog Marka.

Oni uzvikuju parole protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i pjevaju pjesme o Kosovu.

Policija je postavila kordon kod zgrade Glavne pošte i Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra. Tu su parkirana i oklopna vozila "hamvi" i policijske marice.

S druge strane uzvici, topovski udari, pirotehnika i sirene čuju se iz pravca Dorćola, niže ka Dunavu, na koju stranu je potisnuta druga grupa demonstranata.

22:05 Demonstranti uzvikuju: "Kreni, kreni", pozivaju policiju, dok policija dolazi iz pravca Slavije dolazi.

21:56 Lete kamenice u Bulevaru kralja Aleksandra. Pojedini demonstranti traže od drugih da prestanu. Bačena je i baklja na policiju.

21:55 Demonstranti pribijeni uz štitove, policija zasad ne reaguje, piše Nova.rs.

21:40 Demonstranti kod beogradskog naselja London skaču i uzvikuju – Ko ne skače, taj je Vučić! i Ostavke!, prenosi Nova.rs.

21:37 Demonstranti u Novom Sadu već duže od pola sata demoliraju Gradsku kuću, a policija ne interveniše niti je prisutna u neposrednoj blizini.

Oko 20.30 časova demonstranti su zapalili vatru na ulazu u Gradsku kuću, koja je sjedište gradonačelnika i Gradskog vijeća, a oštetili su i obližnji restoran Mekdonalds.

Oni kamenicama duže od pola sata razbijaju prozore na Gradskoj kući i ubacuju zapaljene baklje kroz prozore, koje potom neko iz tog objekta gasi.

Za sve to vrijeme, policija nije intervenisala niti je obezbjeđivala Gradsku kuću.

Na Trgu slobode je oko 21 sat bilo oko 1.000 građana, koliko ih je ostalo nakon današnjih demonstracija u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada demonstranata.

Oni pjevaju pjesme posvećene Kosovu i izvikuju uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

21:30 Žandarmerija, po riječima reportera N1, sprema se da krenu u akciju protiv najveće grupe demonstranata koja se nalazi na raskrsnici sa Resavskom ulicom u Beogradu.

Kako javlja reporter N1, snage žandarmerije se već desetak minuta grupišu na početku Bulevara kralja Aleksandra.

Uz kordon žandarmerije postavljena su i okolopna vozila, dok se iza žandarmerije nalazi i kordon policije kao podrška.

Demonstranti su grupisani na raskrsnici Bulevara kralja Aleksandra i Resavske ulice.

U jednom trenutku su upalili baklje, ali nisu bacali ništa ka pripadnicima Žandarmerije koji stoga nisu ni reagovali.

Nekoliko demonstranata je uspjelo da se kroz Tašmajdanski park i pasaže u Resavskoj vrati ka Trgu Nikole Pašiće, ali je žandarmerija uspjela da ih potisne.

Reporter N1 navodi da djeluje da Žandarmerija prvo pokušava da osigura sve prilaze Domu Narodne skupštine, pa da krene u razbijanje glavne grupe demonstranta u Bulevaru kralja Aleksandra koja, kako ističe, očigledno nema namjeru da se raziđe.

Žandarmi su dozvolili ekipi TV N1 da ostane u tzv. "sendvič zoni" između dva kordona, ali su istakli da to ekipa N1 čini na sopstvenu odgovornost.

21:16 Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je da su večerašnji sukobi demonstranata i policije u Beogradu, pokušaj izazivanja građanskog rata u Srbiji.

Vulin je za televiziju Pink rekao da su "neprijatelji Srbije juče i večeras iskreno srećni" zbog incidenata u Beogradu.

"Vidjeli ste reakcije čitavog okruženja u kojima se napada srpska država, u kojima se od nje traži da dopusti siledžijama i fašistima da preuzmu vlast bez izbora", ocijenio je ministar.

Ocijenio je i da sinoćni i večerašnji skupovi "nemaju veze sa protestom protiv vanrednog stanja ili epidemioloških mjera" već da je to "čist pokušaj da se nasiljem dođe na vlast, da se ponizi i uništi srpska država", smatra Vulin.

21:15 Lete kamenice i flaše od strane demonstranata, krenula je akcija Žandaremerije. Građani su počeli da bježe iz autobusa.

21:13 Nova.rs javlja da su borna vozila stacionirana u Bulevaru kralja Aleksandra. Dolazi i grupa policajaca iz Takovske i Ulice kneza Miloša. Formiran je mehanizovani kordon Žandramerije.

21:12 Kod naselja London nalazi se veliki broj Žandarmerije. Oklopna vozila stižu ispred Predsjedništva, a demonstranti ih dočekuju aplauzom, prenosi Nova.rs.

21:08 - Pripadnici Žandarmerije, pojačani policijskom konjicom, rastjerali su oko 20.40 časova demonstrante sa platoa ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, javlja agencija Beta. Žandarmi, među kojima ima i onih sa službenim psima, napravili su kordon oko zgrade parlamenta a demonstranti su se povukli ka okolnim ulicama.

Oni gađaju policiju bakljama a zapaljeno je i nekoliko kontejnera.

Kako je javio reporter agencije Beta, Žandarmerija je postrojena i u Dečanskoj ulici ispred zgrade Novosti dok je na stepenište ispred parlamenta pristiglo i vozilo Hitne pomoći.

Kolona oklopnih hamvija je ispred ulaza u Skupštinu, odakle kreće u Dečansku ulicu.

Sukobi su počeli nešto prije 20.30 časova kada su demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli da gađaju pripadnike Žandarmerije kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara. Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu Srbije sklonili dio metalne ograde koja ih je odvajala od policije. Oni su u više navrata pokušalii da se popnu do ulaza ali ih je Žandarmerija odbila ispaljujući suzavac.

Policajci su bacili suzavac i podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji dolijeću, a demonstranti ih protiskuju prema samom ulazu u zgradu.

21:07 Lider Dveri Boško Obradović povrijeđen je večeras oko 20.45 u centru Beograda nakon intervencije Žandarmerije na uglu ulica Takovske i Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu.

Opširnije OVDJE>>>

20.55 – Demonstranti bacaju baklje i na Trgu Nikole Pašića. Ispred skupštine stižu nove snage policije, borna kola i konjica

20:49 Demonstranti su razbili ogradu ispred skupštine i gađaju policiju kamenicama. Demonstranti su uporno gađali policiju, a onda je ona uzvratila sa nekoliko suzavaca. Došla je i konjica, prenosi Nova.rs.

20:48 Osim zvaničnog obezbjeđenja u Pionirskom parku u Beogradu skupilo se čini se i neko nezvanično, piše portal KRIK.

Novinarkama KRIK-a nisu željeli da kažu zašto sjede na klupicama i koga obezbjeđuju.

20:45 Predsjednik Stranke slobode i pravde (SSP) i jedan od lidera Saveza za Srbiju (SzS) Dragan Đilas demantovao je navode pojedinih medija da je napadnut tokom večerašnjeg protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu. On je na Tviteru napisao da nije imao nikakve neprijatnosti na protestu. "Ali jeste tačno da je vlast poslala ekipu huligana sa ciljem da napadnu lidere opozicije. Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati", naveo je Đilas.

Mediji su ranije prenijeli da su nepoznate osobe udarale kaiševima Đilasa poslije čega se udaljio sa protesta građana kom su se oko 18.30 časova pridružili lideri Saveza za Srbiju.

20:43 Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović izjavio je da policija raspolaže informacijama da pojedini učesnici večerašnjeg protesta ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu planiraju da izvedu "određene nemire" kada padne mrak.

On je za televiziju Pink rekao da nasilje "nikom neće biti dozvoljeno".

"Policija nikog ne provocira, potpuno pristojno štite Skupštinu Srbije i druge objekte i nećemo nikom dozvoliti da ruši narodnu imovinu. Protesti su dozvoljeni ali ne nasilje", rekao je ministar. Stefanović je demantovao medijske navode da je ka platou ispred Skupštine Srbije upućena kolona oklopnih vozila policije, uključujući i ona sa vodenim topovima.

20:30 – Dim se širi centralnim platoom ispred Skupštine, građani sve više dolaze iz Resavske ulaze i od pravca Crkve Svetog Marka, viču ljutito “Ua, Ua”.

20:26 – Demonstranti trče ka Pionirskom parku i Ulici kneza Miloša, policija baca suzavac. Nekoliko demonstranata je uspjelo da probije ogradu ispred skupštine, lete baklje i flaše, gađaju policiju na stepeništu, za sada policija ne reaguje.

20:20 – Prvi incidenti ispred Skupštine Srbije, čuju se topovski udari, policija baca suzavac. Demonstranti viču “Vučiću pederu” i bacaju baklje na policiju, prenosi Nova.rs.

20:06 – “Ostavka, ostavka”, “Ua, ua”, “Vučiću, liječi se, skandiraju demonstranti ispred Skupštine.

19:58 – Policija je i ispred RTS-a u Takovskoj.

19:00 Učesnici protesta Saveza za Srbiju (SzS), koji su kako je ranije najavljeno, trebalo da prošetaju od platoa ispred Filozofskog fakulteta do Predsjedništva Srbije, pridružili su se oko 18.30 časova desetinama okupljenih građana ispred Doma narodne skupštine u Beogradu.

18:30 Oko 18 časova počeo je protest Saveza za Srbiju (SzS) zbog kako su naveli, "iživljavanja vlasti nad građanima" i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu Srbije zbog rasta broja inficiranih koronavirusom.

Ranije se okupljenima ispred Filozofskog fakulteta pridružilo stotinak građana kojima se u 18 časova iz pravca Vasine ulice, priključila grupa od oko stotinak pripadnika Dveri predvođenih liderom tog pokreta Boškom Obradovićem. Od lidera SzS, protestu prisustvuju i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret. Veselinović je ranije agenciji Beta rekao da će se poslije uvodnog obraćanja, učesnici skupa uputiti ka Predsedništvu Srbije. "Ovo će biti duga noć", kazao je Veselinović.

On je ranije kako je prenijela Televizija N1 iznio zahtjeve - kao prvi, imenovanje novog, kako je rekao, "depolitizovanog Kriznog štaba kome će ljudi vjerovati".

"Ovaj Krizni štab zbog dirigovanog odlučivanja od strane Aleksandra Vučića izgubio je povjerenje", rekao je Veselinović, dodajući da "mnogi njegovi članovi moraju krivično odgovarati", prenosi N1.

U tom štabu, dodaje Veselinović, ne mogu da sede ljudi poput Branimira Nestorovića, Darije Kisić Tepavčević i Predraga Kona.

Govoreći o jučerašnjem protestu, rekao je da cio svijet uviđa policijsku brutalnost.

Sinoć se na platou ispred Doma Narodne skupštine okupilo više hiljada gradjana nezadovoljnih najavom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će tokom vikenda u Beogradu biti uveden policijski čas zbog rasta broja novoobolelih od korona virusa. Učesnici skupa su u jednom trenutku upali u zgradu parlamenta posle čega je usledila intervencija policije. U sukobima koji su potom izbili su po zvaničnim podacima, povrijeđena 43 policajca i nekoliko desetina građana.

Bonus video: