"otkud i zašto sad ovoliki jed, nije mi baš jasno"

Grigorije: Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice

"Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to sada nije tema", rekao je Grigorije

18564 pregleda 42 reakcija 27 komentar(a)
Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube
Grigorije, Foto: Screenshot/Youtube

Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život, poručio je vladika Diseldorfski i cijele Njemačke Grigorije (Đurić) povodom saopštenja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kome je u utorak kritikovan zbog izjave beogradskom listu "Danas" koju je danas ponovio.

"Izjavu da su narodu, pored hramova, potrebne škole i bolnice, sam dao prije šest ili sedam godina, ali nisam primijetio da se tada neko potresao zbog tih riječi", rekao je vladika u poruci preko Tvitera.

"Novinarka ‘Danasa’ - nastavio je on - me je pozvala i zatražila komentar na temu davanja priloga i izgradnje hramova. Rekao sam da nemam poseban komentar, a i poznato je šta mislim o takvim stvarima. Govorio sam o tome dok sam bio episkop u Hercegovini", rekao je Grigorije.

"Otkud i zašto sad ovoliki jed (SPC), nije mi baš jasno. Sve što sam govorio na tu temu je dostupno svima. Nisam promijenio pristup tim pitanjima", poručio je on.

Eparhija Diseldorfska i njemačka objavila je danas video-snimak izjave vladike.

"Kao što sam i tada, 2013. godine, napisao, to kažem i sada: Zar bih ja mogao biti protiv gradnje Hrama Svetog Save ili bilo koje crkve? Obnovio sam, sa narodom, i izgradio novih preko stotinu hramova u Hercegovini. Međutim, to sada nije tema", rekao je Grigorije.

On je naglasio da su "danas tema bolest i bolnice, i na tu temu ću reći samo: "Ja sam za pune crkve zdravog naroda, a ne prazne crkve i pune i oronule bolnice naroda koji se bori za život".