Ukopano još devet žrtava u Srebrenici, zatražena zabrana negiranja genocida

Najmlađa žrtva ukopana 11. jula 2020. je Salko Ibišević. Kada je ubijen imao je 23 godine, a dijelovi njegovog tijela pronađeni su 2011. godine u masovnoj grobnici u Liplju u blizini Zvornika

12093 pregleda 18 komentar(a)
Danas u Srebrenici, Foto: Beta
Danas u Srebrenici, Foto: Beta

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, u kojem su snage Vojske Repblike Srpske 1995. godine ubile više od 8.000 Bošnjaka, porodice su ukopale još devet nekompletnih tijela svojih najbližih, pronađena u masovnim grobnicama.

Najmlađa žrtva ukopana 11. jula 2020. je Salko Ibišević. Kada je ubijen imao je 23 godine, a dijelovi njegovog tijela pronađeni su 2011. godine u masovnoj grobnici u Liplju u blizini Zvornika. Porodica je od tada bezuspješno pokušavala da pronađe ostatak Salkinog tijela.

"Od tada do danas njegovo tijelo je bilo u Komemorativnom centru u Tuzli. Supruga i ja smo odlučili da ukopamo nekompletno tijelo, da znam gdje da dođem", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) otac Ahmo Ibišević, koji traga za tijelom još jednog, mlađeg sina.

Najstariji među žrtvama je Hasan Pezić, koji je ubijen kada je imao 70 godina. I njegovo tijelo pronađeno je nekompletno u masovnoj grobnici 1999. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari 11. jula 2020. ukopani su:

Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. u Krivačama kod Han Pijeska

Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. u Poznanovićima, Srebrenica

Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. u mjestu Pustoše

Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. u Slatini kod Srebrenice

Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi

Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. u Voljavici kod Bratunca

Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. u Sasama kod Srebrenice

Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji.

Kemal (Husein) Musić 1968. rođen u Glogovoj.

Danas u Srebrenici
Danas u Srebrenicifoto: Beta

"Pozivam Vijeće za sprovođenje mira u BiH da nametne zakon o negiranju genocida i holkausta. Poruka našim političarima u zemlji i regiji je da gradite mir, poštovanje i povjerenje. Bez istine i pravde nema mira", kazala je Subašić.

Ona je navela da oni koji negiraju genocid neće uspjeti porodice žrtava ni umoriti ni zastrašiti, te pozvala Srbiju da izruči one koji su činili zločin i genocid.

"Pozivamo Vučića koji je najodgovorniji i daje utočište zločincima da izruči one koji su činili zločine", kazala je Subašić.

Prema njenim riječima, poruka domaćem pravosuđu je da nastave tamo gdje je Haški tribunal stao.

"Nemojte iskrivljavati i kriti istinu. Zločinci moraju odgovarati, nemojte praviti nacionalne balanse u BIH. Međunarodna zajednica mora pomagati žrtvama u BiH, da njihovi nalogodavci ne budu nagrađeni. Tražimo istinu, čekamo pravdu, pomozite svim majkama da nađu kosti svoje djece i da zločinci izađu pred lice pravde", poručila je Subašić.

'Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine'

"Nije bilo genocida kažu vlasti ovoga entiteta i ista ta vlast negira postojanje 8.372 oca, majke, brata, muža i sestre", rekao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacijskog odbora i zamjenik načelnika Opštine Srebrenica na početku komemoracije.

On je podsjetio da se u školama u Republici Srpskoj ne uči o historijskim događajima koji su doveli do genocida u Srebrenici, te naveo kako je Srebrenica danas mrlja u historiji Ujedinjenih naroda.

"Srebrenica je više od 8.372 ponovljene istine", poručio je Fejzić.

On je naveo da Srebreničani zahtijevaju zabranu negiranja genocida, i od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka traže da nametne taj zakon.

Džaferović: Umjesto katarze sistemsko negiranje

I predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je na komemoraciji pozvao međunarodnu zajednicu da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

"Umjesto očekivane katarze, priznanja genocida, izvinjenja, hapšenja i procesuiranja brojnih direktnih izvršilaca koji su još uvijek na slobodi, svjedoci smo da se isto onako planski i sistematski kako je počinjen genocid, danas planski i sistematski nastoji negirati“, rekao je on.

Džaferović je pozvao politčke, vjerske i intelektualne elite srpskog naroda, koji je, kako je naglasio, kroz historiju i sam propatio, da smognu snage da se suoče sa istinom.

"Pozivam ih da se bez rezerve suoče sa istinom, da se ograde od ideologije i režima koji je u ime tog naroda počinio genocid nad Bošnjacima. Neka to učine zbog porodica žrtava, zbog nas, ali najviše zbog sebe. Neka to teško breme ne ostavljaju kao teret generacijama koje dolaze".

Visoki predstavnik Valentin Incko u video poruci emitovanoj na komemoraciji je, pak, pozvao političare da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida.

On je naveo da niko nije osudio jedan narod, ali da se BiH suočava sa prekrajanjem historijskih činjenica, relativiziranjem zločina, pa čak i glorificiranjem osuđenih ratnih zločinaca. Podsjetio je da je studentski dom na Palama dobio ime po presuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. To je, kako je rekao, "neljudski i anticivilizacijski i izrugivanje univerzalnim ljudskim vrijednostima".

Komemoracija se odvijala dvije prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Ađius: Još je mnogo posla pred nama

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (koji je zamijenio Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju - ICTY) Karmel Ađius u video izjavi emitovanoj na komemoraciji kazao je kako se nada da će komemoracija poslužiti svima da spoznaju šta se dogodilo u Srebrenici 1995.

"Nažalost je još mnogo posla pred nama, iako je donesena pravda u međunarodnim razmjerama, ali se hiljade osoba koji su osumnjičeni za ratni zločin trebaju procesuirati pred domaćim sudovima. Dvadeset i pet godina nije samo značajan vremenski period, to je sazrijevanje cijele jedne generacije. Vaša djeca imaju sposobnost i riješenost da stvaraju drugačiju stvarnost, ako se za to opredijele. Moraće ostaviti po strani mržnju. Uvjeren sam da će oni na kraju uspjeti", kazao je Ađius.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika iz bh eniteta Republike Srpske.

Radio Slobodna Evropa

Bonus video: