Okupljeni s ciljem da „smijene diktatora”

Reporter “Vijesti” na protestima u Beogradu gdje hiljade nezadovoljnih, mahom mladih, zajedno izlaze na ulice uprkos izraženim ideološkim i drugim razlikama

48679 pregleda 152 reakcija 52 komentar(a)
Brutalnost policije, Foto: Boris Pejović
Brutalnost policije, Foto: Boris Pejović

Bilo da je riječ o “lijevim” ili “desnim”, radikalnim ili liberalnim, mladim ili starim, sve demonstrante na beogradskim ulicama okuplja jedan, isti cilj - “smjena diktatora”.

Hiljade nezadovoljnih mladih ljudi, većinom studenata, protestuje već nekoliko dana u glavnom gradu Srbije, tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Vučića. Protesti su obilježeni i sukobima dijela demonstranata s policijom i na momente brutalnom represijom organa reda...

Na prvi pogled, reklo bi se već viđene klasične balkanske demonstracije, ali fascinira raznolikost, upornost, nezadovoljstvo, ali i optimizam i mladalačka energija.

U kasnijim popodnevnim satima, pretežno mlađi počinju da se okupljaju na platou ispred Skupštine Srbije. Pristižu sa svih strana, samostalno ili u grupicama. Ima i starijih, ali su vidno u manjini.

Većina nosi maske kao podsjetnik da živimo u doba korone.

Politička i svaka druga podijeljenost demonstranata vidljiva je i na transparentima. Od onih, reklo bi se građanskih, “Ne smijem ni da se razbolim“, “Novac u zdravstvo, ne u policiju“, “Zdravstvo dostupno svima“, “Zdravstvo nije ni SMS ni SNS“, “Bolja mi je korona od predsjednika morona”, “Isključi tv uključi mozak“, “Dokle diktatura“, “Ja sam student prava, ne huligan!“, “Dokle da nas voza zli čarobnjak iz Oza“, “Dokle ćeš bre da mi lažeš babu. RTS pravo da ne znamo ništa“...

foto: Boris Pejović

Posebno mjesto i respekt na protestu ima transparent “Ćale, ovo je za tebe“, što je već poznata rečenica Petra Đurića koji je javno rekao da je njegov otac preminuo od koronavirusa zato što nije bilo respiratora...

Demonstranti nose majice s likom haškog optuženika Radovana Karadžića i transparent s natpisom “Radovan Karadžić srpski junak“.

Transparentima se Vučić i premijerka Ana Brnabić prozivaju za homoseksualizam i prodaju Kosova.

Kritikuje se i policijska brutalnost...

Roditelji, babe i djedovi - najveći problem

Reporter “Vijesti” razgovarao je s grupicom studenata, kažu da su s Pravnog fakulteta.

Odmah je uslijedilo pitanje: “Da nisi iz Vučićevih medija?”.

Poslije odgovora da je iz crnogorskog, jedan od njih kaže: “Pa tako reci, brate”, a ostali s oduševljenjem počinju da skandiraju “Crna Gora i Srbija to je jedna familija“.

Ni “jedna familija” ipak nije pomogla da pristanu da se fotografišu i reporteru kažu imena.

Jedan od njih se pravda: “Znaš, ne bojimo se mi Vučića, iako je diktator kao onaj vaš Đukanović (Milo), ali nam roditelji rade u državnoj upravi tako da bi mogli da ostanu bez posla“.

Drugi dodaje da su im roditelji, babe i djedovi - najveći problem u njihovoj borbi.

“Vučić im je isprao mozak kao da im je ubrizgao neki virus. Isto kao neki zombi slijepo ga prate i šta god da uradi, oni mu nađu opravdanje.“

foto: Boris Pejović

Na pitanje za motive protesta, kažu da su nezadovoljni perspektivom mladih u državi, jer je Vučić sve ucijenio, pa se bez članstva u njegovoj Srpskoj naprednoj stranci ne može dobiti posao.

Jedan od njih dodaje: “Ne želim da svoju budućnost gradim u ovakvoj Srbiji, u kojoj se za sve pita jedan čovjek - Aleksandar Vučić. Ne želim da me neko ucjenjuje da moram da glasam za njega, da bih s fakultetskom diplomom dobio platu od 300 do 400 eura. Ako želiš veću platu od oko 700 eura kod privatnika, onda moraš imati bar dvije ili tri fakultetske diplome. Naravno i kod većine privatnika ucijenjen si da budeš član SNS-a... Kakav nam je pravni sistem i institucije, nemaš kome da se žališ. Imamo samo dvije opcije - borba protiv režima, ili da napustimo zemlju. Mi smo odabrali i ostali da se borimo.“

I student iz Turske na ulici

Među okupljenima izdvaja se neobičan transparent kojeg nosi student Efedžan Čakar iz Turske. Na njemu je fotografija Ali Ismail Korknaza s natpisom - nećemo ga zaboraviti. Prema njegovim riječima, Ali je devetnestogodišnji student iz Turske koji je isprebijan do smrti na protestima protiv Vlade Turske...

Efedžan kaže da je došao da pruži podršku i podsjeti na Alia...

Građevinski radnik Miloš kaže da je nezadovoljan ponašanjem Vlade i Vučića tokom pandemije koronavirusa.

Student iz Turske na protestu
Student iz Turske na protestufoto: Boris Pejović

“Kad mu odgovara za izbore - nema korone, a prije toga je uveo policijski čas i držao nas dva mjeseca u kućama. Niko ne pita šta je s majstorima i od čega će da žive. Mi, majstori, ako ne radimo - nećemo primiti platu. Isto tako je i s muzičarima, šankerima, konobarima... Dva mjeseca nisam radio i sad treba opet da mi uvede vanredno stanje. Veće su šanse da umrem od gladi, nego od korone. Najviše me nervira kupovina glasova. Ako hoćeš da ostaneš na radnom mjestu, moraš da glasaš za Vučića. Mnogo stvari kod njega ne valja. Evo, na primjer, za seljaka je katastrofa. Mlijeko, maline, voće i povrće, otkupljuje se po mizernim cijenama. Voće i povrće se uvozi iz Albanije, a seljaci onda ne mogu da prodaju svoje proizvode zbog velikog uvoza. Pritom, Vučić se još hvali kako pomaže seljake, a mi smo jedina zemlja u kojoj je dizel skuplji od benzina. Zna se da poljoprivredne mašine koriste naftu...”.

Radomir (60) priča da je došao da protestuje zbog lopovske vlasti.

“Žao mi je ove djece jer nemaju budućnost s ovakvim političarima i drago mi je da su makar oni toga svjesni. Žao mi je što nemaju podršku starijih. Petog oktobra sam bio da rušimo Sloba (Miloševića) i mislio da je to kraj mukama. Sada opet moram da dolazim da pomognem ovim mladima. Pogledajte kako ih policija tuče. Nema ovdje demokratije sa Vučićem.”

Medijski mrak i spisak razloga za proteste

Studentkinja Teodora ističe da je podugačak spisak razloga zbog kojeg, kako kaže, svi treba da se nađu na ulici i da podrže proteste.

“Korupcija je na sve strane, sva preduzeća prodaju strancima za šaku novca, a onda smo jeftina radna snaga. Naravno, zaposlenje dobiješ samo ako glasaš za SNS. Vlast se neodgovorno odnosi prema koronavirusu, prodao je Kosovo... Mladi nemaju prosperitet u ovoj zemlji. Liječimo djecu sms-ovima. Pogledajte samo šta se radi s respiratorima. Pogledajte kako je prošao otac Petra Đurića. Zar to nije konkretan dokaz Vučićeve laži. Obratio se naciji i ispričao kako je laž da nisu imali respiratora u zemunskoj bolnici. Petar ga je demantovao i pokazao javno medicinsku dokumentaciju koja dokazuje da Vučić laže. Naravno, skoro svi mediji su pod kontrolom Vučića i nijedan od njih to nije objavio, nego su krenuli u napad na Đurića. U Srbiji vlada medijski mrak.”

foto: Boris Pejović

Tokom, na momente brutalne intervencije policije, s prozora okolnih zgrada čulo se negodovanje.

Nakon bačenog suzavca, mlađi demonstrant je pomogao reporteru “Vijesti”, tako što mu je dao vodu s dodatkom sode da ispere oči. Pomoglo je.

Na lijevoj ruci je imao zavezan znak crvenog krsta. On i djevojka su išli s gas maskama na licu i nudili pomoć svima koji su se zatekli na platou ispred Skupštine.

Radnje otvorene, komunalci začas sve dovedu u red

Hitna pomoć se solidarisala i s policijom i dijelila im vodu.

Zanimljivo je i da ni obližnje radnje nijesu bile zatvorene tokom protesta. Trafika u Pionirskom parku je radila iako je bila okružena demonstrantima.

U petak veče svi objekti, po naredbi, je trebalo da budu zatvoreni, ali trafika je radila do skoro 23 sata, očito zbog dobrog pazara. Čekao se red za vodu, sok, pivo cigarete, slatkiše...

Demonstranti su čekali u redovima i ispred pekare i prodavnice koja se nalazi u neposrednoj blizini Skupštine.

Svakog dana, među demonstrantima je bilo i uličnih prodavaca, koji su nudili maske, srpske zastave, pištaljke...

Saobraćaj je normalno funkcionisao u ostalim djelovima grada tokom i poslije demonstracija, a dešavalo se i da se vozači nađu u sred sukoba policije i demonstranata.

Nakon što bi policija uspjela da rastjera i najupornije demonstrante, odmah dolaze ekipe komunalnog preduzeća koje lopatama sakupljaju kamenice i ostalo smeće s ulica, a potom ih peru. Sve bude gotovo za manje od pola sata i teško da bi bilo ko primijetio da je tu nedavno vođen svojevrsni ulični rat.

Bonus video: