Irinej: Vraćanje Aja Sofije u status džamije istorijska nepravda

Srpska pravoslavna crkva poziva predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od svoje namjere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo

6505 pregleda 60 reakcija 40 komentar(a)
Irinej, Foto: Betaphoto
Irinej, Foto: Betaphoto

Srpska pravoslavna crkva vraćanje Aja Sofije u Istanbulu u status džamije smatra istorijskom nepravdom i ishitrenim i nepotrebnim političkim korakom štetnim za ugled Turske i odnose povjerenja hrišćana i muslimana, saopštio je u apelu Turskoj patrijarh srpski Irinej.

SPC, kako navodi Irinej, poziva predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od svoje namjere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo

"Teško da u civilizovanom svijetu ima ikoga ko ne zna za Aja Sofiju, veličanstveni i jedinstveni hram, svojevremeno najvažniji hram svekolikoga hrišćanskoga svijeta, i na Istoku i na Zapadu. Isto tako je opštepoznato da je Sveta Sofija bila hrišćanski hram preko devet vjekova, a džamija nešto više od pet vjekova. Zbog njene arhitekture i živopisa jedan je od najvažnijih spomenika kulture i duhovnog nasljeđa čovječanstva pod zaštitom Uneska. Ako je nepoznati muslimanski pjesnik mogao da na hramu Bogorodice Ljeviške u Prizrenu (Srbija) zapiše da je njegovo oko gnijezdo njene ljepote, koje oko i kakav prefinjeni umjetnički osjećaj bi mogli da izraze nenadmašnu ljepotu Svete Sofije", navodi Irinej u obraćanju.

Značaj Aja Sofije se, kako dodaje, ne sastoji samo u njenoj umjetničkoj i kulturnoj vrijednosti.

"Ona je, prije svega, za sve hrišćane, pravoslavne i ostale, velika svetinja, svjedok i izvor autentične duhovnosti. Time ne želimo da tvrdimo da za vjernike islama nije takođe bila i ostala mjesto mnogovekovnog molitvenog života i nadahnuća. Stoga nije čudo što je Kemal-paša Ataturk, tvorac savremene Turske i svjedok duge istorijske koegzistencije muslimana i hrišćana, svakako imajući u vidu navedene činjenice, našao razborito kompromisno rješenje pretvaranjem ovoga hrama u muzej, otvoren za sve i svakog, pri čemu nikome od vjerujućih, bilo hrišćana bilo muslimana, nije uskraćena mogućnost da u sebi uznese molitvu Bogu u duhu svoje vjere i tradicije. Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sljedstveno, ne samo za istorijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i povjerenje između hrišćana i muslimana u svijetu. Nadamo se da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije vještački izazvana konfrontacija dvaju najvećih svjetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vjernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje, kao i dijalog i saradnja u svemu što služi opštem dobru ljudi i narodâ, a pritom ne ugrožava ničiji vjerski i kulturni identitet", kazao je Irinej.

U SPC smatraju da je, kako navodi Irinej, jedino pravedno rješenje, ukoliko se mijenja ono koje je donio Kemal-paša, da se zadrži status muzeja, a da dozvola za vršenje ne samo muslimanskog nego i hrišćanskog bogosluženja.

"Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rješenje ne bi bilo presedan u savremenom svijetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mjesta za jvernike obeju religija – nego i drugdje, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svjedočeći istorijsku simbiozu, toleranciju i pojerenje među susjedima. Poslije apela poglavarâ hrišćanskih Crkava (patrijarha moskovskog Kirila, pape rimskog Franja i drugih), visokih predstavnika Rusije, SAD i drugih država, kao i Uneska, upućujemo i mi, u ime Srpske Pravoslavne Crkve, apel predsjedniku Turske g. Redžepu Tajipu Erdoganu da odustane od svoje namjere i da po pitanju Aja Sofije zadrži status kvo. Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi utjeha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi donio savremenoj Turskoj i odobravanje, povjerenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara", zaključio je u apelu patrijarh srpski Irinej.

Bonus video: