Građani ispred zatvora u BG traže da se puste učesnici protesta: "Mentus osuđen na prijekom sudu"

"Oni nisu hvatali huligane i vinovnike, već one koji su bili dostupni. Mentus je pomagao drugima, on je primjer kako današnji intelektualci treba da postupaju", kazao je predsjednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac

8419 pregleda 6 komentar(a)
Lutovac, Foto: BETAPHOTO
Lutovac, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je večeras ispred Centralnog zatvora u Beogradu da "intelektualci ne treba da budu ušuškani u svoje, lijepe poslove", već da se "posvete građanima".

Stotinak ljudi se i danas okupilo ispred tog zatvora u Beogradu sa zahtjevom da se puste iz pritvora građani uhapšeni zbog učešća na demonstracijama proteklih dana.

Lutovac je o uhapšenom profesoru Vladimiru Mentusu, iz beogradskog Instituta društvenih nauka, kazao da je pošten, mlad čovjek koji je imao hrabrosti da se bavi aktivizmom, a uhapšen je samo zato što je prisutvovao demonstracijama.

Lutovac je ocijenio da "pravo lice ove vlasti" pokazuje to što je Mentus na "prijekom sudu" osuđen i poslat na izdržavanje kazne u zatvoru u Padinskoj skeli, kod Beograda.

"Oni nisu hvatali huligane i vinovnike, već one koji su bili dostupni. Mentus je pomagao drugima, on je primjer kako današnji intelektualci treba da postupaju", kazao je Lutovac.

Predsjednik Demokratske stranke je naglasio da su se građani večeras okupili ispred Centralnog zatvora da pokažu solidarnost i da kažu da "neće da budu podanici već slobodni građani".

Sudija Vrhovnog suda u penziji, Zoran Ivošević, kazao je da demonstracije koje traju nedjelju dana širom Srbije pokazuju da građani imaju veliku snagu jer se okupljaju uprkos strahu od koronavirusa, a prije svega mladi učesnici.

On je rekao da nasrtanje policije na mlade ljude pokazuje "značenje" predizbornog slogana Srpske napredne stranke "Za našu decu".

Govore Lutovca i Ivoševića ometali su građani pjesmom "Bando lopovska, sve si prodala: škole, fabrike, zdravstvo, penzije, a vratićemo sve".

Među okupljenima su i aktivisti inicijative "Ne davimo Beograd" i "Združene akcije Krov nad glavom".

Građani drže transparente "Hapsite lopove, a ne borce", "Smrt fašizmu, sloboda narodu", "Niko bez doma" i skandiraju, između ostalog, "Policajci vi ste kriminalci!".

Okupljenima se obratila sestra Milorada Nikolića iz Crvenke, koji je, kako je navela, prije tri godine umro u Centralnom zatvoru pošto je tamo pretučen.

Ona je rekla da je Nikolić priveden zbog navodnih prijetnji svom prijatelju zbog čega je i proveo šest mjeseci u zatvoru.

"Ljekari su apelovali da ga puste, a na kraju je proglašen da je šizofren, da je bolestan", rekla je ona.

Sestra preminulog traži da se utvrdi kako je i zbog čega umro.

Bonus video: