nova vlada će imati 16 resora, četiri manje nego do sada

Milanović dao Plenkoviću mandat za sastav vlade

"Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, političkog, ekonomskog, finansijskog i javno zdravstvenog karaktera. Zato je naš cilj bio da što prije idemo u konstituisanje novog saziva Sabora, što je 22. jula", naglasio je Plenković

2247 pregleda 1 komentar(a)
Milanović i Plenković, Foto: BETAPHOTO
Milanović i Plenković, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović povjerio je danas dosadašnjem premijeru i lideru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andreju Plenkoviću mandat za sastav nove vlade.

Plenković je prethodno predsjedniku Hrvatske predao potpise 76 od ukupno 151 izabranog saborskog poslanika koji mu daju podršku, čime je dokazao da ima većinu svih poslanika, kako je predviđeno Ustavom.

"Odluku o dodjeli mandata uručio sam Plenkoviću u kabinetu da izbjegnemo tu ceremonijalnost, to je jedan komad papira. On je donio potpise, izborni rezultati su jasni", rekao je Milanović na zajedničkoj konferenciji za novinare.

On je dodao da mu je Plenković predočio 76 potpisa poslanika, koliko iznosi i većina.

"Nadam se da će svi biti zdravi, čili, veseli, prisutni, da neće biti zdravstveno kompromitovani i da će moći raditi svoj posao", istakao je Milanović.

On je izrazio nadu da će posle očekivanog ovogodišnjeg ekonomskog pada, iduća godina biti "godina rasta i poleta".

Predsjednik HDZ Andrej Plenković podsjetio je na uvjerljivu pobjedu HDZ na proteklim parlamentranim izborima i ocijenio da takva pobjeda "obavezuje".

"Pred Hrvatskom je puno zahtjevnih izazova, političkog, ekonomskog, finansijskog i javno zdravstvenog karaktera. Zato je naš cilj bio da što prije idemo u konstituisanje novog saziva Sabora, što je 22. jula", naglasio je Plenković.

On je rekao da će članove Vlade predstaviti iduće sedmice, posle sastanka stranačkog vrha, ali je najavio da će nova vlada imati 16 resora, četiri manje nego do sada.

Plenković je naveo da će njegov kabinet imati i četiri potpredsjednika, među kojima će biti predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević.

Uz 66 izabranih poslanika sa liste HDZ, Plenkoviću je podršku za sastav vlade dalo i osam poslanika nacionalnih manjina, među kojima tri srpska, kao i po jedan poslanik Hrvatske narodne stranke i Reformista.

Milanović je ranije danas primio predstavnike Državne izborne komisije koji su mu uručili zvanične rezultate izbora, održanih 5. jula