Premijer Kosova nakon sastanka sa Vučićem: Razgovarali smo o nestalima i ekonomskim pitanjima

"Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili mjeseci. Ne više od toga. Ja sam uvjeren da imamo mogućnosti da učinimo napredak, jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka", rekao je Hoti

17703 pregleda 5 komentar(a)
Avdulah Hoti, Foto: AP
Avdulah Hoti, Foto: AP

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je poslije susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je to bio težak sastanak u Briselu, poslije dvadeset mjeseci, u okviru dijaloga Kosova i Srbije i da su teme razgovora bili nestali i ekonomska pitanja kao i da očekuje da se dijalog završi za nekoliko mjeseci.

"Upravo smo završili prvi sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga, koji počinje nakon 20 mjeseci na jasnim principima ovog procesa, koje smo već predstavili našim međunarodnim partnerima. Danas smo uz naše insistiranje razgovarali o dvije važne teme za građane Kosova i obije zemlje, o nestalima i o ekonomskoj saradnji", kazao je Hoti medijima u Briselu.

On je naglasio i da su se strane dogovorile o koracima u narednim nedjeljama i mjesecima.

"Vi znate da je ovo proces koji treba da se završi unutar nekoliko sedmica ili mjeseci. Ne više od toga. Ja sam uvjeren da imamo mogućnosti da učinimo napredak, jer imamo podršku ključnih država EU i posrednika (Miroslava) Lajčaka", rekao je Hoti istakavši da je najvažnije da postoji politička volja da se okonča ovaj proces u predstojećem periodu.

Podvukao je da su stavovi koje je iznio nepokolebljivi i da ne bi trebalo da se pomjera sa njih.

Sastanak Vučića i Hotija završen je nešto posle 19 časova, a sastanku dvojice lidera, prvom neposrednom susretu u okviru procesa dijaloga nakon 20 mjeseci pauze, prethodili su bilateralni susreti šefa dvije delegacije sa zvaničnicima EU, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom.

Prije četiri dana održana je video-konferencija dvojice lidera.

Bonus video: