Zaevu pobjeda neće donijeti snažnu vladu

Nakon tijesnog rezultata parlamentarnih izbora u Sjevernoj Makedoniji slijedi naporna politička trgovina

4961 pregleda 3 komentar(a)
Zaev nakon proglašenja pobjede, Foto: Rojters
Zaev nakon proglašenja pobjede, Foto: Rojters

Nakon tijesne pobjede na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, bivši premijer Zoran Zaev i njegove socijaldemokrate će vjerovatno dobiti priliku da nastave sa prozapadnom agendom, ali bi se nova slabija vlada mogla suočiti sa ozbiljnim preprekama da ostane na vlasti i povede zemlju naprijed.

Pošto je pobjeda osigurana sa svega 10 000 glasova razlike, slijedi period političke trgovine. SDSM je osvojio 46 mjesta u parlamentu a konzervativni VMRO 44, što znači da sada sve zavisi od najveće albanske partije - Demokratske unije za integracije (DUI) koja je osvojila 15 mjesta u parlamentu koji ima 120 mjesta.

„Bila je to veoma tijesna trka i sada nas očekuju dugi pregovori između svih partija kako bi sastavile vladu“, kazao je Nenad Marković, profesor političkih nauka na Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju, koji je iznenađen relativno visokim odzivom od 51 odsto imajući u vidu ograničenja nametnuta zbog pandemije koronavirusa.

Zaev, koji će vjerovatno prvi dobiti šansu da formira vladu, suočen je sa dva izbora. Prvi je da pokuša da se pomiri sa DUI, dok drugi teži izbor podrazumijeva da pokuša da zaobiđe DUI i proba da dobije većinu savezom sa ostalim manjim partijama koje su ušle u parlament.

Mada ima dva mjesta manje od koalicije „Možemo“ okupljene oko SDSM, opozicioni savez „Obnova“ na čelu sa VMRO nije potpuno ispao iz računice, a njihov lider Hristijan Mickoski juče je kazao da njegova partija ima najveći kredibilitet za formiranje vlade. Prema njegovim riječima, VMRO ima više glasova od SDSM koja je uoči izbora stupila u predizbornu koaliciju sa albanskom strankom Besa. Mickoski je kazao da je spreman da pregovara sa drugim strankama za formiranje vlade.

Analitičar Boris Georgijevski u komentaru za Dojče vele navodi da je ne tako davno, nakon izbora 2016. godine DUI odlučila da napusti koaliciju sa konzervativcima i udruži se sa socijaldemokaratama. Na taj način je okončana skoro decenijska vladavina VMRO koju je obilježila represija i korupcija pod autokratom Nikolom Gruevskim.

Međutim, zadnjih 12 mjeseci vladavine SDSM i DUI su obilježile svađe između dvije stranke, a socijaldemokrate su veći dio kampanje kritikovale DUI zbog navodne korupcije i kronizma. Zaev je obećao biračima da će poslati ovu albansku partiju - koja je bila mlađi partner u koalicionim vladama od 2002 - u opoziciju. DUI je tokom kampanje tvrdila da će tražiti da njihov kandidat bude imenovan za premijera u zamjenu za budući savez.

Veoma je vjerovatno, piše Georgijevski, da će uz posredovanje evropskih i američkih diplomata kompromis na kraju biti postignut, ali dugoročna stabilnost i zdravlje takve koalicije je krajnje upitno.

Sjeverna Makedonija, jedna od najsiromašnijih evropskih država sa slabo razvijenim zdravstvenim sistemom, žestoko je pogođena pandemijom a mnogi analitičari predviđaju ekonomski pad koji će dodatno destabilizovati zemlju. Očekivane prepreke u pregovorima sa EU mogle bi pojačati pritisak, odvlačeći pažnju sa ključnih prioriteta reformi u oblastima poput pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, reforme obavještajne službe i javne administracije.

Ako se tome dodaju nestabilnosti u regionu - očekivano rješenje spora Srbije i Kosova i protesti protiv vlasti u susjednim Srbiji i Bugarskoj - zajedno sa slabom vladom u Skoplju onda to i nije baš najbolji recept za nestabilni region Balkana, navodi Georgijevski. On zaključuje da je u zemlji u kojoj su vanredni izbori više pravilo nego izuzetak, vrlo vjerovatno da neće dugo proći prije nego što politički lideri odluče da se vrate na biračka mjesta.

Bonus video: