IMENA NA LISTI JOŠ NAJMANJE GODINU

Tramp potvrdio "crnu listu" za Zapadni Balkan

Tramp je produžio tzv. "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Džordža Buša 2001. godine

23571 pregleda 55 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Američki predsjednik Donald Tramp produžio je trajanje "crne liste" za Zapadni Balkan, na kojoj se nalazi i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

U obrazloženju Ambasade SAD-a u BiH izdatom 2017. godine navedeno je da se "Milorad Dodik usprotivio Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine i prekršio zakon, te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem sprovođenja Dejtonskog sporazuma".

Na '"crnoj listi" se između ostalog nalaze i osuđeni ratni zločinci pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ćerka haškog osuđenika Radovana Karadžića Sonja Karadžić, kao i Bakir Alispahić i Hasan Čengić članovi Stranke demokratske akcije BiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tramp je produžio tzv. "nacionalno vanredno stanje" u odnosu na države Zapadnog Balkana, a ta odluka je donesena još u vrijeme predsjednika Džordža Buša 2001. godine.

Kako je navedeno u odluci koju je potpisao Tramp, trajanje nacionalne vanredne situacije u vezi sa Zapadnim Blakanom produženo je na još godinu dana.