Plenković objavio imena budućih članova Vlade Hrvatske: Brnjac i Tramišak nove ministarke

"Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program Vlade se finalizuje i uskoro će biti predstavljen. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvoro kolega iz prethodne Vlade prelaze u Sabor", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu

4096 pregleda 0 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO
Plenković, Foto: BETAPHOTO

Dosadašnji hrvatski premijer i mandatar za sastav nove vlade Andrej Plenković objavio je danas imena budućih ministara i potpredsjednika vlade.

Posle sastanka vrha Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čijem je čelu, Plenković je saopštio kandidate za 16 ministarskih mjesta umesto dosadašnjih 20.

"Dobili smo apsolutnu podršku na sastanku u stranci. Program Vlade se finalizuje i uskoro će biti predstavljen. Išli smo na smanjivanje ministarstava, a četvoro kolega iz prethodne Vlade prelaze u Sabor", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Većinu ministarstva vodiće isti ministri – na čelu Ministarstva spoljnih poslova ostaje Gordan Grlić Radman, unutrašnjih poslova Davor Božinović, finansija Zdravko Marić, branitelja Tomo Medved i zdravstva Vili Beroš.

Ministarstvo saobraćaja i dalje će voditi Oleg Butković, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, a poljoprovrede Marija Vučković.

U nekim resorima je došlo do zamjena mjesta ili spajanja, pa je tako dosadašnji ministar rada i penzionog sistema Josip Aladrović dobio i resor porodice i socijalne politike.

Dosadašnji ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić dobija resor privrede i održivog razvoja, a ministar privrede Darko Horvat, resor građevine, prostornog uređenja i državne imovine.

Ministar uprave Ivan Malenica u novoj vladi vodiće Ministarstvo uprave i pravosuđa.

Bivši ministar obrazovanja Radovan Fuchs opet dolazi na čelo tog resora, dok će za odbranu biti zadužen dosadašnji ministar državne imovine Mario Banožić.

Nove ministarke su Nikolina Brnjac, zadužena za turizam i sport, i Nataša Tramišak kojoj je povjeren resor regionalnog razvoja i fondova Evropske unije.

Vlada će imati četiri potpredsjednika – uz Medveda, Božinovića i Marića, na potpredsjedničko mjesto dolazi predstavnik srpske nacionalne manjine Boris Milošević, koji će biti zadužen za društvena pitanja i ljudska prava.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prošle sedmice je povjerio mandat za sastav nove vlade Andreju Plenkoviću, lideru HDZ, pošto mu je on uručio potpise podrške 76 izabranih poslanika.

Time je dokazao da ima većinu od ukupno 151 poslanika u Saboru, kako je to i predviđeno Ustavom.

Uz 66 izabranih poslanika sa liste HDZ, Plenkoviću je podršku za sastav vlade dalo i osam poslanika nacionalnih manjina, među kojima tri srpska, kao i po jedan poslanik Hrvatske narodne stranke i Reformista.

Konstitutivna sjednica Hrvatskog sabora najavljena je za srijedu 22. jula.

Bonus video: