Kon: Ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana i za upotrebu ili nije

On je u Beogradskoj hronici Radio televizije Srbije, govoreći o oksfordskoj vakcini, gdje je završena treća faza testiranja, rekao da se ta vijest objavljuje prije nego što je saopštila Evropska medicinska agencija

8095 pregleda 6 komentar(a)
Kon, Foto: BETAPHOTO
Kon, Foto: BETAPHOTO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ne postoji najbolja vakcina - ili je registrovana i za upotrebu ili nije.

On je u Beogradskoj hronici Radio televizije Srbije, govoreći o oksfordskoj vakcini, gdje je završena treća faza testiranja, rekao da se ta vijest objavljuje prije nego što je saopštila Evropska medicinska agencija.

On je rekao da su norme koje su propisane u Srbiji stroge i da se mora završiti četvrta faza ispitivanja, tako da bi poslije toga još pola godine moglo da se čeka na vakcinu.

Odgovarajući na pitanje na osnovu čega će se donijeti odluka o tome koja je vakcina najbolja, Kon je kazao da ne postoji najbolja vakcina, već samo registrovana za upotrebu, ili ona koja to nije.

"Svaka vakcina može da bude umrtvljena, da koristi djelove mikoorgaizma, sve su različite, bilo koja da postane zvanična, bilo koja je bezbjedna za upotrebu", istakao je Kon.

Prema njegovim riječima, jedino što može da se prati je kolika je efikasnost ispoljena, da li reaguje stvaranjem antitijela i koliko štiti od bolesti.

Govoreći o tome koliko će vakcina da štiti, Kon kaže da nije govorio da je pitanje antitijela diskutabilno, već se pojavljuju pojedinačni slučajevi da se javljaju reinfekcije.

"To je mali broj, uglavnom se smatra da je do 18 mjeseci zaštita, to će se ispitivati i to će imati uticaja na vakcinaciju", rekao je Kon.

Bonus video: