Lider najveće sjevernomakedonske partije

Zaev: SDSM će u avgustu formirati vladu, Mickoski je autsajder

On je rekao da će pregovore početi odmah poslije ilindenskih praznika (početak avgusta) i da vjeruje da će "razum i racionalnost preovladati i da će, u okviru Ustavom predviđenih rokova, SDSM obezbijediti funkcionalnu vladu"

4076 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Zaev, Foto: REUTERS
Zoran Zaev, Foto: REUTERS

Lider najveće sjevernomakedonske partije SDSM Zoran Zaev izjavio je da očekuje da će u avgustu formirati novu koalicionu vladu Sjeverne Makedonije, a glavnog političkog konkurenta, predsjednika opozicione VMRO DPMNE, Hristijana Mickoskog je nazvao autsajderom.

On je, u intervjuu za portal "A1 on", rekao danas da će pregovore početi odmah poslije ilindenskih praznika (početak avgusta) i da vjeruje da će "razum i racionalnost preovladati i da će, u okviru Ustavom predviđenih rokova, SDSM obezbijediti funkcionalnu vladu".

"Brojevi su jasni, SDSM i Koalicija 'Možemo' su na ovim izborima obezbijedili najviše poslaničkih mjesta, kristalno čisto je ko ima mandat. Zato, naša namjera je da formiramo vladu za pun mandat, za četiri godine. Nama je u ovom tenutku neophodna stabilna parmentarna većina, stabilna vlada, koja će uspješno i efikasno menadžirati zdravstvenu krizu i ekonomske izazove sa kojima se suočavamo, ali i evrointegracioni proces na koji smo čekali 30 godina", rekao je Zaev.

Kako je istakao, proces konstituisanja parlamenta i formiranje nove vlade desiće se u okviru zakonskih rokova, što znači da če država prije jeseni imati u potpunstosti funkcionalne institucije.

"SDSM je velika, širokogruda i otvorena partija i razgovaraćemo o koalicioniranju sa svim partijama koje su spremne da prihvate evropski, demokratski i slobodarski koncept i put kojim Sjeverna Makedonija ide kao zemlja članica NATO", rekao je Zaev.

Na pitanje šta misli o nemeri najvećeg političkog konkurenta, lidera opzicione VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog da proglasi pobjedu, iako njegova partija ima dva madata manje, i najavi da će pokušati da formira vladu, Zaev je rekao da je to iluzija.

"Mickoski je autsajder, a VMRO DPMNE je i na ovim izborima pokazala da ima ozbiljan problem i da je zarobljena gruevizmom. Partija kao VMRO DPMNE, bez demokratskog kapaciteta da vidi sopstveni poraz ne može da formira vladu sa pozicije gubitnika izbora", rekao je lider vladajućeg SDSM.

Povodom izjave funcionera DUI Bujara Osmanija da je ta partija Albanaca pobjednik na izborima i da kao dosadašnji partner SDSM u vladi, treba da dobije madat i odluči sa kim će formirati vladu, Zaev je rekao da ne vidi potrebu da kometariše takve izjave.

"U parlamentarnoj demokratiji je jasno ko dobija madat za formiranje vlade. To je prvoplasirana, a ne trćeplasirana partija i zato stvarno ne vidim potrebu da dalje kometarišem ovakve izjave. Arognacija i potcenjivanje građana ne donosi rezultate", rekao je lider Zaev.

Prema konačnim nezvaničnim rezultatima, SDSM osvojio je 46 poslaničkih mandata u parlamentu sa 120 mjesta, VMRO DPMNE 44, DUI 15, koalicija Alijansa za Albance – Alternativa 12, stranka "Levica" dva mandata i Demokratska partija Albanaca jedan.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, održanim 15. jula, učestvovalo je 15 lista koalicija i stranaka.