Za ulazak u Austriju od petka obavezan negativan PCR test, Kurc: Odustanite od putovanja na Zapadni Balkan

"Mjere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja koronavirusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana", objasnio je on na konferenciji za medije

11028 pregleda 5 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Za ulazak u Austriju osoba koje su boravile u takozvanim rizičnim zemljama, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, biće uveden obavezan negativan pi-si-ar test, najavljeno je iz austrijske vlade, prenosi Radio televizija Srbije (RTS)

Kancelar Sebastijan Kurc najavio je od petka strože kontrole na ganicama Austrije, kao i da će od tada biti moguć ulazak u Austriju iz rizičnih regiona samo uz negativan PCR (pi-si-ar) test.

"Mjere koje preduzimamo imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja koronavirusa. Kada pogledamo aktuelne klastere onda vidimo da imamo problem sa uvozom virusa, prije svega sa Zapadnog Balkana", objasnio je on na konferenciji za medije.

Kurc je kazao da je Austrija iscrpjela sve nivoe upozorena za putovanje, apelovala na građane da odustanu od putovanja u rizične regione i da već sada postoji obaveza samoizolacije prilikom povratka iz takvih djelova svijeta.

"Međutim i dalje imamo previše uvezenih slučajeva. Zbog toga će biti potreban negativan pi-si-ar test za ulazak u Austriju, a i kontrolisaćemo strožije poštovanje mjere karantina", podvukao je Kurc.

Što se pi-si-ar testova tiče kaže da će biti prihvaćeni samo oni iz sertifikovanih laboratorija.

"Odustanite od putovanja ovog ljeta na Zapadni Balkan. Razumijem povezanost i bliskost sa tim regionom. I meni je taj region veoma blizak srcu", dodao je Kurc.

Strože kontrole

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer kazao je da će se preduzeti mjere za sprečavanje drugog talasa.

"Zapadni Balkan važi za rizični region. Biće moguć ulazak u Austriju, za građane koji se vraćaju iz tog regiona, a koji imaju boravak u Austriji, samo uz negativan pi-si-ar test, koji nije stariji od 48 sati, a mjera karantina ostaje i dalje na snazi", objasnio je on.

Nehamer je detaljnije razjasnio da državljani Austrije u zemlju iz rizičnih regiona mogu ući uz mjeru karantina, sa obavezom testiranja u roku od 48 sati, a strani državljani sa boravkom samo sa negativnim pi-si-ar testom.

Visoke kazne

Najavio je strože kontrole na granicama, dodajući da se već sada, u saradnji sa zdravstvenim vlastima, na granicama sprovodi 95.000 kontrola dnevno.

Ukazao je da će se intenzivne kontrole voditi i u unutrašnjosti, i da će kontrole biti sprovedene i na granicama prema Češkoj, Slovačkoj i Njemačkoj.

Nehamer je, najavivši strože kontrole poštovanja karantina, rekao da je policija do sada izvršila 56.000 kontrola poštovanja mjere samoizolacije, i da je morala u 260 slučaja da kazni kršenje.

S tim u vezi je rekao da su kazne veoma skupe.

"Ako prekršite mjeru karantina, a niste zaraženi možete dobiti novčanu kaznu u visini do 1.400 eura, a ako se zaraženi onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu", rekao je Nehamer.

Na pitanje da li je planirano uvođenje nanogice, Nehamer je kazao to nije planirano za osobe u karantinu, već samo pooštrena kontrola.

Obavezno nošenje maski

Austrijski kancelar je rekao da, pošto je par dana prekoračen trocifren broj novozaraženih, postoji potreba da se ponovo uvedu neke mjere.

Istakao je da je odlučeno da se uvede obaveza nošenja maski u svim oblastima svakodnevnog života koje su neizbježne, kao što su supermarketi, radnje, pošta, banke.

Podsjetio je da je i dalje na snazi bila obaveza nošenja maski u javnom prevozu, bolnici i apotekama.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da se uvođenjem obaveze nošenja maski podiže svijest građana za rizik koji je i dalje prisutan.

Najavio je nove mjere za jesen, kako bi se spriječio drugi talas.

Tako je u planu uvođenje "semafor sistema", koji će za svaku opštinu prikazati rizik od zaraze.

Na osnovu "boje" na „semaforu"- od zelene do crvene, treba da se preduzmu odgovarajuće mjere, objasnio je Anšober.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler istakao je da virus nije nestao, i da je neophodno živjeti s njim, te da se novim mjerama želi spriječiti drugo "zatvaranje" zemlje.

Bonus video: