Plenković: Skoro 600 miliona eura pomoći Zagrebu za popravku štete od zemljotresa

Vlada Hrvatske je tražilia pomoć Evropskog fonda solidarnosti i očekuje da Evropska komisija odobri avans od 89 miliona eura, a potom još nešto više od 500 miliona

4696 pregleda 3 komentar(a)
Plenković, Foto: BETAPHOTO
Plenković, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Vlade Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je večeras da se "stvara evropski okvir finansiranja" popravke štete od zemljotresa krajem marta u Zagrebu, za sada od skoro 600 miliona eura.

Vlada Hrvatske je tražilia pomoć Evropskog fonda solidarnosti i očekuje da Evropska komisija odobri avans od 89 miliona eura, a potom još nešto više od 500 miliona.

Premijer je za Novu TV izjavio da je moguća i pomoć Razvojne banke Savjeta Evrope.

Plenković očekuje da se "kvalitetnom pripremom" projekata može dobiti možda i 700 miliona eura za međunarodno finansiranje popravke štete u Zagrebu.

Na danas završenom samitu EU o oporavku zemalja Unije od pandemije, Hrvatska je dobila i 22 milijarde eura tokom sedam godina što će se, rekao je Plenković, upotrijebiti za "digitalnu privredu" i transformaciju ekonomije razvojem pojedinih sektora.

Taj novac, rekao je Plenković, Hrvatska će vraćati tek od 2026. godine, i to kroz budžet EU i kamate, tako da "niko to neće osjetiti".

Bonus video: