Vučić: SAD, EU i Priština imaju isti stav o nezavisnosti Kosova

Vučić je kazao da će "manevarski prostor" Srbije biti skraćivan, između ostalog, i "pravljenjem jedinstvene albanske vlasti protiv Srba u Bujanovcu"

13803 pregleda 96 reakcija 47 komentar(a)
Aleksandar Vučič, Foto: Beta
Aleksandar Vučič, Foto: Beta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da o rješavanju kosovskog pitanja SAD i EU imaju iste stavove kao predstavnici Prištine.

"Mi se tamo ne suprotstavljamo Albancima, svejedno je da li razgovarate s Albancima ili SAD i EU. Oni isto misle i isto nam žele. Žele nezavisnost Kosova u okvirima i granicama današnjeg, kako su ga Albanci proklamovali, nezavisnog Kosova", rekao je Vučić za RTS.

Vučić je kazao da će "manevarski prostor" Srbije biti skraćivan, između ostalog, i "pravljenjem jedinstvene albanske vlasti protiv Srba u Bujanovcu".

Naveo je da se obradovao kada su predstavnici Albanaca iz Preševske doline na konsultacijama o novoj vladi tražili od njega da ih "integriše u sistem", ali je dodao da su oni sutradan otišli u Albaniju i odlučili da formiraju vlast u Bujanovcu bez Srba kojih ima 42 odsto.

"Rasturite Srbe na lokalnom nivou, izbacite 42 odsto stanovništva, ali zato tražite da uđete sa jedan odsto u centralnu vlast u Beogradu. Mislim da oni žele da mogu u jednom trenutku da nas ucenjuju različitim vrstama pritisaka do podizanja štrajkova i svega drugog u kojem će da govore da se to dešava u Bujanovcu i Preševu", rekao je Vučić.

On je kazao da "svi, osim Rusije i Kine" hoće da Beograd prizna nezavisnost Kosova, i dodao da bi Srbija bila "izolovana, prokazana i gotova kao zemlja" ako njeno rukovodstvo ne bi otišlo na pregovore s predstavnicima Kosova.

Naveo je da SAD nisu napustile pregovore o Kosovu i da očekuje "još snažniji nalet Amerikanaca po tom pitanju".

Bonus video: