Turska imenovala tri imama za Aja Sofiju

Sjutra će biti održana prva muslimanska molitva u Aja Sofiji nakon što je iz muzeja vraćena u džamiju. Molitvi bi trebalo da prisustvuje i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan

7131 pregleda 16 komentar(a)
Erdogan sa suprugom Eminom u Aja Sofiji u maju 2018. godine, Foto: AP
Erdogan sa suprugom Eminom u Aja Sofiji u maju 2018. godine, Foto: AP

Turska je danas imenovala tri imama za Aja Sofiju, pred prvu molitvu u tom zdanju nakon 86 godina.

Sjutra će biti održana prva muslimanska molitva u Aja Sofiji nakon što je iz muzeja vraćena u džamiju. Molitvi bi trebalo da prisustvuje i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

Ministar religijskih poslova Turske Ali Erbas imenovao je danas tri imama koji će voditi molitve u obnovljenoj džamiji, Mehmeta Bojnukalina, profesora islamskog prava na istanbulskom univerzitetu Marmara, Feruha Mustuera i Bunjamina Topcuoglua, imame druge dvije istanbulske džamije.

Erbas je takođe za Aja Sofiju imenovao pet mujezina, osoba koje muslimane sa vrha minareta pozivaju na molitvu.

Vlasti su van Aja Sofije označile mjesta gdje će na sjutrašnjoj molitvi stajati muškarci, a gdje žene, a kako je najavljeno 17.000 pripadnika obezbedjenja će biti na dužnosti.

Nekoliko puteva prema zdanju je blokirano.

Državni savjet, najviši upravni sud Turske, presudio je početkom jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Savjeta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Erdogan je odmah poslije objavljivanja te odluke izdao dekret o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, koja je na početku svoje istorije bila vizantijska katedrala.

Taj potez je naišao na kritike SAD, Grčke, Evropske unije i hrišćanskih lidera.

Bonus video: