U Briselu održan prvi ekspertski susret delegacija Srbije i Kosova

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je najavio da će se lideri ponovo sastati početkom septembra

2318 pregleda 2 komentar(a)
Đurić i Lajčak, Foto: Twitter
Đurić i Lajčak, Foto: Twitter

U Briselu je danas održan sastanak specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Miroslava Lajčaka sa ekspertima u okviru političkog dijaloga Srbije i Kosova – Marka Đurića kao predstavnika Srbije i Skendera Hisenija, kosovskog koordinatora za dijalog – nakon što je obavio zasebne razgovore sa svakom od delegacija.

Riječ je o susretu zakazanom u prvoj rundi obnovljenih pregovora, uz fizičko prisustvo obje strane 16. jula.

Skender Hiseni je poslije sastanka izjavio da je riječ o krajnje političkom procesu, odnosno o finalnoj fazi pregovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji će voditi ka postizanju legalno-obavezujućeg sporazuma.

"Govorimo o međunarodnom pravno obavezujućem sporazumu koji će obje strane biti obavezane da sprovedu", istakao je Hiseni.

Direktor Kancelarije vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je danas, u okviru razgovora sa predstavnicima EU u Briselu, podsjetio na "21. godišnjicu stradanja srpskih žetalaca u selu Staro Gracko, kod Lipljana".

U saopštenju Kancelarije se navodi da je Đurić zahtijevao od EU da uloži napore kako bi ovaj i drugi zločini počinjeni nad civilima bili rasvijetljeni, a počinioci i nalogodavci krivično procesuirani.

"Kosovo i Srbija pozvani da pošalju svoje eksperte da nastave da raspravljaju o pitanjima oko kojih je već razgovarano na nivou lidera prošlog četvrtka. Ne bismo dijelili dalje informacije o sastanku na nivou stručnjaka", izjavila je Nabila Masrali, portparolka Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosnu politiku za Radio Slobodna Evropa.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti održali su 12. jula prvi susret u video-formatu kako bi obilježili zvaničnu obnovu pregovora a fizički su se sastali u evropskoj prijestonici, četiri dana kasnije, odnosno 16. jula.

Na ovom sastanku se razgovaralo o nestalima i ekonomskim pitanjima.

Nakon sastanka specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je najavio da će se lideri ponovo sastati početkom septembra.

Bonus video: