Hoti: Sporazum sa Srbijom dovešće do međusobnog priznanja i biće u skladu sa Ustavom Kosova

Prema njegovim riječima, prvi princip od kojeg polazi podrazumijeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven

7980 pregleda 21 reakcija 20 komentar(a)
Avdulah Hoti, Džozef Borel i Aleksandar Vučić, Foto: Mario Salerno/AP
Avdulah Hoti, Džozef Borel i Aleksandar Vučić, Foto: Mario Salerno/AP

Premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio je danas da će konačni sporazum sa Srbijom biti u skladu sa Ustavom Kosova i da će dovesti do međusobnog priznanja.

"Moja obaveza da zastupam Kosovo u dijalogu proizilazi iz Ustava Republike Kosovo. Čak i principi na kojima će se zasnivati sporazum sa Srbijom zasnivaju se na ovom Ustavu", rekao je Hoti u Skupštini Kosova.

Hoti je na sjednici parlamenta informisao poslanike o susretima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojima su posredovali francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Markel.

Prema njegovim riječima, prvi princip od kojeg polazi podrazumijeva da je teritorijalni integritet Kosova neupitan i neprikosnoven.

Drugi princip podrazumijeva da ustavna organizacija ne može biti dovedena u pitanje.

"Sporazum sa Srbijom biće u skladu sa Ustavom. Ustav je jedini instrument koji takvom sporazumu daje legitimitet", rekao je Hoti.

Kosovski premijer je takođe rekao je da su za mjesec dana uspjeli da vrate Kosovo tamo gdje i pripada, "u blizinu svojih prijatelja".

Prema njegovim riječima, dijalog nema alternativu, a u tom procesu računa na pomoć kosovskih prijatelja u postizanju cilja tokom procesa, koji je nazvao teškim.

"U posljednje vrijeme na političkoj sceni se čuju glasovi koji dovode u pitanje položaj države Kosovo prema ovom procesu. Za samo mjesec dana, vratili smo Kosovo tamo gdje i pripada, u blizinu naših prijatelja. Iz povredjenih odnosa sa EU i SAD-om, sada imamo podršku svih za cilj dijaloga koji je uzajamno priznavanje i normalizacija odnosa", rekao je Hoti.

On je dodao da je za samo mesec dana uklonjeno iz bilo koje rasprave pitanje teritorijalnog integriteta Kosova i to više niko ne spominje.

"Probili smo političku i diplomatsku izolaciju Kosova, odlučno i hrabro izbjegli ćorsokak i preuzeli državnu odgovornost u dijalogu. To smo uradili bez ustručavanja", naglasio je Hoti.

Skupština nastavlja rad diskusijom šefova poslaničkih grupa i poslanika kosovskog parlamenta.

Bonus video: